Beat jet lag: κορυφαίες συμβουλές για ταξιδιώτες

By | 13 Φεβρουαρίου, 2023

Beat jet lag: κορυφαίες συμβουλές για ταξιδιώτες

Παρατηρείτε τα προειδοποιητικά σημάδια – κόκκινα μάτια, ευερεθιστότητα, εγρήγορση που χτυπάει την καρδιά στη νύχτα. Χτυπά χωρίς προειδοποίηση, μεταμορφώνοντας τους ταξιδιώτες σε αυτόματα ανακατωμένα αυτόματα. Μόλις δείτε τη λιτή αντανάκλασή σας στον καθρέφτη του ξενοδοχείου, η μεταμόρφωση έχει ολοκληρωθεί.

Έχετε ενταχθεί στις τάξεις των περιπλανώμενων νεκρών; Όχι, είναι χειρότερο – είσαι jet lagg.

Το check-in δεν είναι μέχρι τις 15:00 και έχετε ξεχάσει τις αποχρώσεις ματιών σας – ώρα για αυτοσχεδιασμό. Εικόνα από την Flying Colors Ltd / Photodisc / Getty Images

Το να παραπονιέστε για το jet lag δεν είναι απλώς ένας τρόπος για να καυχηθείτε για τις περιπέτειές σας (αν και αυτό απαλύνει τον πόνο). Έχει μια άθλια ονομαστική κλήση συμπτωμάτων – εξάντληση, ναυτία, αϋπνία, οπτικές διαταραχές, άγχος – για να μην αναφέρουμε τη λύπη μετά το ταξίδι, καθώς πληρώνετε το τίμημα για αυτό το «φτηνό» σπίτι με τα κόκκινα μάτια. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στα πρόθυρα μιας σημαντικής ανακάλυψης jet lag, αλλά μέχρι να φτάσει το μαγικό χάπι, υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο σας ως ζόμπι.

Γιατί συμβαίνει το jet lag;

Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: το jet lag δεν είναι απλώς κούραση και αφυδάτωση μετά από ένα ταξίδι. Μπορείτε να ανακάμψετε από αυτό αρκετά εύκολα (το μαντέψατε) κοιμηθείτε και πίνοντας νερό. Το jet lag συμβαίνει όταν διασχίζετε πολλές ζώνες ώρας, συνήθως σε μια πτήση μεγάλων αποστάσεων, και αισθάνεστε τις επιπτώσεις στα επίπεδα εγρήγορσης, της όρεξης και του ύπνου σας.

Γιατί λοιπόν τιμωρείστε για την υπέροχη ζωή σας στο jet-setting; Κατηγορήστε τον κιρκάδιο ρυθμό σας, το «εσωτερικό ρολόι» που διέπει τα καθημερινά σας πρότυπα διατροφής και ύπνου. Ή όχι – ο υπερχιασματικός πυρήνας σας, μια ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων που συντονίζει πολλές από τις σωματικές σας λειτουργίες, κάνει μια καλή δουλειά για να σας κρατήσει ζωντανούς. Τόσο καλό που προχωρά, απτόητος, όταν μπαίνεις σε μια νέα ζώνη ώρας.

Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας αρχικά συνεχίζει να τρέχει με τον ίδιο ρυθμό που ακολούθησε στον προορισμό αναχώρησής σας. Η προσαρμογή σε ένα νέο σύνολο ωρών αφύπνισης, ύπνου και φαγητού μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες. Ακούστε την πείνα τα μεσάνυχτα, την εγρήγορση στις 4 το πρωί και τον ύπνο στο μεσημεριανό σας γεύμα.

Το καλύτερο σενάριο: μελλοντικός σχεδιασμός

Οι πιο επιδέξιοι τζετ λαγκ που αποφεύγουν το τζετ σχεδιάζουν τις κινήσεις τους λίγες μέρες πριν από το μεγάλο τους ταξίδι. Ξεκινήστε με το χρονοδιάγραμμα της πτήσης σας: οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που προσγειώνονται το βράδυ δίνουν μεγαλύτερη πιθανότητα ελαχιστοποίησης των συμπτωμάτων jet lag, επειδή είναι πιο πιθανό να αποκοιμηθείτε φυσικά όταν φτάσετε, δίνοντάς σας ένα προβάδισμα στη νέα ρουτίνα. (Το μειονέκτημα είναι ότι η πτήση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αισθάνεται σαν χάσιμο χρόνου διακοπών.)

Στη συνέχεια, σχεδιάστε μια σταδιακή μετάβαση στη νέα ζώνη ώρας σας. Δοκιμάστε το Jet Lag Rooster για να δημιουργήσετε μια ρουτίνα, αλλά ο πιο εύκολος εμπειρικός κανόνας είναι να πάτε για ύπνο λίγο αργότερα αν πετάτε δυτικά ή νωρίτερα εάν πετάτε ανατολικά.

Τι εννοείτε, το γεύμα σας κατά την πτήση δεν μοιάζει με αυτό; Τσιμπήστε ελαφρά στην πτήση και αποφύγετε το ποτό του δαίμονα. Εικόνα από Kenneth Lu / CC BY 2.0

Την ημέρα της πτήσης σας, τροφοδοτήστε το σώμα σας με τον σωστό τρόπο, τρώγοντας ελαφριά γεύματα και χαλαρώνοντας την καφεΐνη. Η πιο γνωστή (και εσκεμμένα αγνοημένη) συμβουλή εξακολουθεί να είναι η καλύτερη: αποφύγετε το αλκοόλ λίγο πριν, κατά τη διάρκεια της πτήσης και αμέσως μετά την προσγείωση. Η αφυδάτωση, η άσχημη θετή αδερφή του αλκοόλ, έχει τεράστιο αντίκτυπο στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του jet lag.

Και όταν προσγειωθείτε, δημιουργήστε επιπλέον άνεση τις πρώτες μέρες του ταξιδιού σας. Εάν είστε ξενώνας, περάστε την πρώτη σας νύχτα σε ιδιωτικό δωμάτιο, αν μπορείτε. Όταν είστε εξαντλημένοι και τρέχετε σε διαφορετική ζώνη ώρας, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι ένα ατελείωτο soundtrack με ανθρώπους που ψάχνουν τις αποσκευές τους (ή χορεύουν τη φασαρία του ξενώνα στην κουκέτα πάνω από τις δικές σας). Μην σχεδιάζετε εντατικές περιηγήσεις στα αξιοθέατα τις πρώτες 24 ώρες – και μην κάνετε την ημέρα της άφιξής σας τη μοναδική ευκαιρία να δείτε το Βατικανό, το Άγαλμα της Ελευθερίας ή οτιδήποτε άλλο κρίσιμο (ή με μεγάλες ουρές). Και αν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους, προγραμματίστε να φτάσετε μια ή δύο μέρες νωρίτερα για να προσαρμοστείτε.

Όχι, αυτό δεν μετράει ως αναπλήρωση των υγρών σας. Εικόνα από matthewreid / CC BY 2.0

Το χειρότερο σενάριο: λειτουργία επιβίωσης

Εντάξει, έτσι οι προθέσεις σας να προσαρμόσετε το πρόγραμμα ύπνου σας εξαφανίστηκαν και συμμετείχατε σε κάθε δωρεάν Chardonnay στην πτήση. Σας προειδοποιήσαμε. Αλλά μπορείτε να αντισταθμίσετε τη ζημιά.

Πρώτα και κύρια, απενεργοποιήστε (ή αλλάξτε) τυχόν προκαθορισμένους συναγερμούς στο κινητό σας και σε άλλες συσκευές. Καμία απέχθεια δεν είναι τόσο πικρή όσο να ξυπνάς στις 2 το πρωί από το δικό σου ξυπνητήρι, επειδή το tablet σου δεν έχει ενημερωθεί αυτόματα στη νέα ζώνη ώρας.

Στη συνέχεια, προετοιμαστείτε να αγκαλιάσετε τη νέα ζώνη ώρας σας. Χρονομετρήστε την έκθεσή σας στο ηλιακό φως για να σας διευκολύνει: λάβετε μερικές ακτίνες αργά το απόγευμα αν έχετε ταξιδέψει δυτικά και αποσυρθείτε από την ηλιοφάνεια το βράδυ εάν έχετε ταξιδέψει ανατολικά. Προσπαθήστε να κάνετε μια νοητική αλλαγή και μην συγκρίνετε τη ζώνη ώρας σας με αυτή που μόλις φύγατε. Αναμένετε στο γεγονός ότι οι φίλοι σας στο σπίτι μόλις σηκώνονται/πάνε για ύπνο; Έτσι βρίσκεται η τρέλα.

Κρασί κατά την άφιξη: ποτέ δεν είναι τόσο καλή ιδέα όσο φαίνεται. Εικόνα από Meg Errey / CC BY-SA 2.0

Σφίξτε τα χέρια σας που τρέμουν γύρω από έναν καφέ (η επιστήμη σας υποστηρίζει σε αυτό), αλλά μόνο εάν έχετε μια επτάωρη περίοδο εγρήγορσης μπροστά σας. Η χρήση ενός δεκανίκι εσπρέσο για να επιβιώσετε μερικές ώρες θα διαταράξει τον ύπνο σας. Πίνετε άφθονο νερό και αντισταθείτε στην επιθυμία να βουτήξετε από τα ζαχαρούχα ποτά.

Όταν είναι (επιτέλους) η ώρα να κοιμηθείτε στον προορισμό σας, έχετε ωτοασπίδες και σκιές ματιών. Αν ξυπνήσετε τη νύχτα (και θα το κάνετε) θα είναι πιο πιθανό να ξανακοιμηθείτε αν δεν σας αποσπά η προσοχή από το περιβάλλον σας και από αυτόν τον περίεργο ήχο.

Δεν μπορώ απλά να περάσω ναρκωτικά μέσα από αυτή τη ζωντανή κόλαση;

Όχι ακριβώς, αν και η μελατονίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτή η ορμόνη ρυθμίζει ήδη τους ρυθμούς ύπνου σας και μια συνθετική δόση επιταχύνει την προσαρμογή σας σε μια νέα ζώνη ώρας. Η διαθεσιμότητα της μελατονίνης διαφέρει από μέρος σε μέρος: ταξινομείται ως συμπλήρωμα διατροφής στις ΗΠΑ, αλλά απαιτείται ιατρική συνταγή στην Αυστραλία. Ενώ ορισμένοι το χαιρετίζουν ως μια θαυματουργή θεραπεία, τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας χρήσης δεν είναι ευρέως κατανοητά και κάποιοι λένε ότι ο χρόνος λήψης μιας δόσης μελατονίνης είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητά της.

Δεν χρειάζεστε ανακλινόμενο κάθισμα ή επαγγελματικό σαλόνι για να πιάσετε μερικά Ζ. Εικόνα από Britt Selvitelle / CC BY 2.0

Έξι ακόμη συμβουλές για jet lag

Ψάχνετε ακόμα για αυτή τη φευγαλέα θεραπεία jet lag; Ζητήσαμε από το πολυταξιδεμένο προσωπικό του Lonely Planet για τις προσωπικές του συμβουλές (δοκιμάστε μερικές από αυτές με δική σας ευθύνη).

Συνέχισε να κινείσαι

Η αγαπημένη μου εξήγηση για το jet lag είναι η καθυστέρηση ψυχής. Ο William Gibson εξηγεί ότι αυτή είναι η στιγμή που το σώμα σας φτάνει μετά από μια μακρά πτήση, αλλά η ψυχή σας δεν μπορεί να ταξιδέψει τόσο γρήγορα όσο ένα τζετ και μπορεί να αποσυντονιστείτε όσο περιμένετε να φτάσει η ψυχή σας. Εάν έχετε μια-δυο ώρες σε μεταφορά ως μέρος μιας πτήσης μεγάλων αποστάσεων, είναι δελεαστικό να προσπαθήσετε να βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να κοιμηθείτε, αλλά έχω διαπιστώσει ότι αναπηδάω καλύτερα αν συνεχίσω να κινούμαι. Περπατήστε στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου όσο το δυνατόν περισσότερο, κάντε το αίμα σας να κυκλοφορεί.

– Τζέιν Άτκιν

Κρυφτείτε πίσω από γυαλιά ηλίου

Όταν βγάζω κόκκινα μάτια, πάντα λικνίζω γυαλιά ηλίου στο αεροδρόμιο και στο αεροπλάνο για να με βοηθήσουν να κοιμηθώ στο αεροπλάνο. Και πάλι βοηθάει το σώμα μου να μου πει ότι είναι ώρα να κοιμηθώ αντί να διεγείρομαι υπερβολικά από τον φωτισμό φθορισμού. Η ατυχής παρενέργεια αυτού είναι ότι μοιάζω με λάτρης του LA. Επίσης, μόλις προσγειωθώ προσπαθώ να κάτσω στον ήλιο για τουλάχιστον 10 λεπτά.

– Κάρλα Πιρς

Αναβαθμίστε και απολαύστε

Συχνά, μια χούφτα αεροπορικά μίλια είναι το μόνο που βρίσκεται ανάμεσα σε εσάς και το καταφύγιο ενός άνετου επίπεδου κρεβατιού στην Business Class – σε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, η εξαργύρωση μιλίων ή πόντων για αναβαθμίσεις μεγάλων αποστάσεων μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη από τη χρήση τους για μικρές αποστάσεις πτήσεις, για παράδειγμα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν χάνετε την ευκαιρία για έναν σωστό ύπνο εκμεταλλευόμενοι υπερβολικά την καλύτερη επιλογή ποτών!

– Κρίστιαν Σάτερ

Οδηγήστε το τρελό τρένο

Αγκαλιάστε το jet lag και την παραφροσύνη του. Εικοσιτετράωρο καραόκε στην Ιαπωνία, αγορές νωρίς το πρωί στο Λονδίνο, ανατολή του ηλίου στο Σίδνεϊ – εκπληκτικές ταξιδιωτικές εμπειρίες περιμένουν όσους έχουν jet lag και αϋπνία. Έτσι, αν δεν μπορείτε να νικήσετε το jet lag, δείτε πού σας οδηγούν οι ρυθμοί ύπνου σας (και αυτή η θολή αίσθηση του σουρεαλισμού). Εκτός κι αν επιστρέφετε σπίτι, οπότε είναι απαίσια.

– Ανίτα Ισάλσκα

Πιείτε και χορέψτε μέχρι να καταρρεύσετε

Κατεβείτε από το αεροπλάνο και μόλις φτάσετε στον προορισμό σας βγείτε έξω για ποτά και χορό μέχρι το σώμα σας να είναι σχεδόν ξύπνιο για 27 ώρες εκτός από έναν τρίωρο υπνάκο στο αεροπλάνο. Θα είσαι τόσο αποπροσανατολισμένος που θα κοιμάσαι σαν μωρό. (Σημείωση: αυτό λειτούργησε μόνο μία φορά.)

– Floris Billiet

Τα παιδιά προσφέρουν προοπτική

Ταξιδέψτε με παιδιά. Κάνει το jet lag και το non-jet lag να μην διακρίνονται.

– Ντέιβ Νόλαν

Η Anita Isalska είναι συγγραφέας και συντάκτρια στο Lonely Planet και της παίρνει λιγότερο από μία ώρα μετά την προσγείωση για να ενδώσει και να θεραπεύσει το jet lag της με σοκολάτα και αλκοόλ. Ακολουθήστε την Anita στο Twitter @lunarsynthesis.

Μπακού για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής: η απόλυτη ξενάγηση, Beat jet lag: κορυφαίες συμβουλές για ταξιδιώτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *