Τι είναι τα βιώσιμα ταξίδια; Όλοι οι όροι που πρέπει να γνωρίζετε

By | 13 Φεβρουαρίου, 2023

Τι είναι τα βιώσιμα ταξίδια; Όλοι οι όροι που πρέπει να γνωρίζετε

Καλώς ήρθατε στον απόλυτο οδηγό για να ξεπεράσετε το greenwash – όταν ένα ξενοδοχείο υπερεκτιμά τα οικολογικά του διαπιστευτήρια – με αυτόν τον οδηγό για να είστε πιο συνειδητοποιημένος σχεδιαστής και υπεύθυνος ταξιδιώτης. Η κατανόηση της βασικής βιωσιμότητας και όλων των βασικών θεμάτων της και η γνώση ποιων ιδιοτήτων πρέπει να προσέξουμε, μας επιτρέπει να είμαστε διαισθητικοί σχετικά με τον αντίκτυπο των περιπετειών μας στα μέρη που επισκεπτόμαστε.

Η έρευνα για το πού πηγαίνουν τα χρήματά μας ή ποιος εφαρμόζει ποιες πολιτικές για την ενέργεια ή τα απόβλητα είναι ζωτικής σημασίας. Δεν είστε σίγουροι πόσο φιλικές προς το περιβάλλον είναι οι πρακτικές ενός προμηθευτή; Μην ντρέπεστε – ρωτήστε. Εάν επικοινωνήσουμε αυτό που μας ενδιαφέρει, οι ταξιδιωτικοί πάροχοι πρέπει να καθίσουν και να ακούσουν. Δεδομένου ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει μία στις 10 θέσεις εργασίας παγκοσμίως και απασχολεί εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, το να έχεις διακοπές που να τις πληρώνουν είναι ισχυρό.

ΠΡΟΣΙΤΟΤΗΤΑ

Υπάρχουν περισσότερα σε αυτή την πτυχή του βιώσιμου τουρισμού από τις ράμπες για αναπηρικά αμαξίδια. Υποστηρίζοντας ταξιδιωτικές υπηρεσίες και οικοδεσπότες που επιτρέπουν σε όλους να έχουν τις πληρέστερες εμπειρίες, ανεξαρτήτως ικανότητας ή ηλικίας, ενθαρρύνουμε τη συμπερίληψη, η οποία οδηγεί στην εξυπηρέτηση περισσότερων ατόμων με ειδικές ανάγκες ή σωματικές προκλήσεις.

ΕΥΘΥΝΗ ΖΩΩΝ

Η άγρια ​​ζωή πρέπει να αφεθεί να είναι ακριβώς αυτή και καμία ταξιδιωτική εμπειρία δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη φυσική συμπεριφορά οποιουδήποτε ζώου. Συγγνώμη παιδιά – αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε ιππασία με ελέφαντες ή αγκαλιές με κοάλα για φωτογραφήσεις. Σκεφτείτε: κοιτάξτε, μην αγγίζετε.

Πώς να σεβαστείτε την άγρια ​​ζωή στις διακοπές

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Αυτή είναι η πολυπλοκότητα της ζωής στη Γη σε όλες τις μορφές της και ποτέ δεν απειλήθηκε τόσο πολύ. Στον φυσικό κόσμο, κάθε οικοσύστημα είναι τέλεια ισορροπημένο και λειτουργεί αρμονικά για να συμβάλει στη συνολική υγεία του πλανήτη μας. Όσοι εργάζονται σκληρά για τη διατήρηση και την καλλιέργεια της βιοποικιλότητας αξίζουν την υποστήριξή μας. Το Rewilding είναι πάντα νικητής, όπως αποδεικνύεται από το Alladale Wilderness Reserve στα Highlands της Σκωτίας. Το Rewilding είναι πάντα νικητής, και τα θετικά για τη φύση ταξίδια όπου οι οικοδεσπότες προωθούν ενεργά και αποκαθιστούν φυσικά τοπία και οικοσυστήματα.

ΒΙΟΦΙΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η αγάπη για τη φύση και η λαχτάρα μας να έρθουμε πιο κοντά σε αυτήν σημαίνει ότι αναζητούμε ολοένα και περισσότερο ένα βλέμμα και την αίσθηση που ταιριάζει στη Μητέρα Φύση. Ο Louis Thompson, δημιουργός των δεντρόσπιτων από μπαμπού στο Playa Viva στο Μεξικό, λατρεύει να στήνει τη σκηνή, ώστε οι επισκέπτες να βυθίζονται με τρόπο που τους επιτρέπει επίσης να επωφεληθούν από τη θεραπευτική δύναμη της ερημιάς. «Η σχεδιαστική μας προσέγγιση είναι εμπνευσμένη από το genius loci – ή το πνεύμα του τόπου. Σεβόμαστε τα φυσικά χαρακτηριστικά, τα γεωλογικά χαρακτηριστικά, την εγγενή βλάστηση, τις φυσικές ενεργειακές ροές και τα παραδοσιακά πρότυπα μετανάστευσης ειδικά σε αυτήν την περιοχή, για να κατανοήσουμε τι κάνει αυτό το μέρος βιολογικά μοναδικό».

Βιοφιλική αρχιτεκτονική

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ

Η απελευθέρωση των αερίων θερμοκηπίου (GHG) που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αυτό που δημιουργεί ένα στρώμα θέρμανσης του πλανήτη στην οπλισμένη σφαίρα Η μέτρηση του όγκου των εκπομπών που εκλύονται είναι ζωτικής σημασίας. Ο τουρισμός είναι ένοχος που εκτοξεύει περίπου το 10 τοις εκατό των συνολικών εκπομπών στον κόσμο. Όλο και περισσότερο τα ξενοδοχεία, οι αεροπορικές εταιρείες και οι αερομεταφορείς είναι πιο φωνητικά και διαφανή σχετικά με τις εκπομπές CO2 από τις επιχειρήσεις τους, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις με βάση τα αποτυπώματά τους, άρα και τα δικά μας.

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ

Η συνολική ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που παράγεται από ένα άτομο ή επιχείρηση, που συνήθως αντιπροσωπεύεται σε τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Το Flying είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος παράγοντας που συνεισφέρει στα προσωπικά μας αποτυπώματα άνθρακα. Και είναι το τμήμα απογείωσης και προσγείωσης που προκαλεί τις υψηλότερες εκπομπές, επομένως η ελαχιστοποίηση των πτήσεων και των στάσεων μικρών αποστάσεων θα μειώσει το αποτύπωμά σας. Ενώ βρίσκεστε στο δρόμο, παραλείψτε τις εσωτερικές πτήσεις προς όφελος των μέσων μαζικής μεταφοράς και της πεζοπορίας, μείνετε σε ενεργειακά αποδοτικά ξενοδοχεία και παρακάμψτε το βοδινό κρέας στα γεύματα.

ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΑΚΟΣ

Οι καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα είναι αυτό που δηλώνουν οι επιχειρήσεις όταν έχουν μετρήσει την ποσότητα άνθρακα που είναι υπεύθυνη για την απελευθέρωση και στη συνέχεια την εξισορροπούν με ένα ισοδύναμο ποσό, συνήθως μέσω της αγοράς πιστώσεων άνθρακα. Είναι προτιμότερο για μια εταιρεία να είναι φωνητική για τα μέτρα που λαμβάνει για να μειώσει ενεργά τις δικές της εκπομπές, αντί να τα μετριάσει ή να αντισταθμίσει.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οι διαπιστεύσεις από αξιολογήσεις τρίτων, συνήθως μέσω ελέγχου, υποδηλώνουν ότι ένας φορέας εκμετάλλευσης έχει συμμορφωθεί με ένα πρότυπο πρακτικής. Το EarthCheck είναι ένα κορυφαίο σύστημα επιστημονικής συγκριτικής αξιολόγησης, πιστοποίησης και συμβουλών. Το BREEAM (Μέθοδος Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης για την Εκπόνηση Έρευνας Κτιρίων) και το LEED (Ηγεσία στην Ενέργεια και τον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό) υποδηλώνουν αρχές πράσινων κτιρίων. Περιηγηθείτε στις διαπιστευμένες επιχειρήσεις της B Corp, όλες από τις οποίες απαιτείται νομικά να εξετάσουν τον αντίκτυπο όλων των αποφάσεων στους εργαζομένους τους, τους πελάτες τους, τους προμηθευτές τους, την κοινότητα και το περιβάλλον. Το Long Run είναι ένα μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα που διασφαλίζει ότι τα θέρετρα και οι οικίες μέλη έχουν επιτύχει τα υψηλότερα πρότυπα βιωσιμότητας που περιλαμβάνουν τη διατήρηση, την κοινότητα, τον πολιτισμό και το εμπόριο – αυτό που ονομάζουν 4C.

ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα σύστημα κλειστού βρόχου είναι όπου οι λειτουργίες δεν είναι σπάταλες και οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι συνήθως ηθικές. Η προσπάθεια για αυτόν τον ενάρετο κύκλο περιλαμβάνει τη χρήση ανιχνεύσιμων προμηθευτών και αγαθών που επαναχρησιμοποιούνται ή επαναχρησιμοποιούνται και στη συνέχεια επανατοποθετούνται στην οικονομία, αντί να ακολουθεί μια παραδοσιακή γραμμική προσέγγιση στις προμήθειες, η οποία γενικά περιλαμβάνει την αγορά αγαθών, τη χρήση τους και στη συνέχεια την απόρριψή τους. Μπορεί να αναφέρεται στη χρήση γκρίζου νερού για κηπουρική ή απορρίμματα κουζίνας που κομποστοποιούνται ή, στην περίπτωση του QO στο Άμστερνταμ, με χαλιά κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από ανακυκλωμένα δίχτυα ψαρέματος.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το CBT είναι μια έννοια που σχετίζεται με διακοπές που λαμβάνουν υπόψη την ευημερία των ανθρώπων σε έναν λιγότερο ευκατάστατο προορισμό και δίνουν προτεραιότητα στη συμμετοχή των ντόπιων στη λήψη αποφάσεων, ενώ έχουν άμεσο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο μέσω της απασχόλησης ή της ιδιοκτησίας. Η G Adventures φιλοξενεί εδώ και καιρό εκδρομές που στοχεύουν να αφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στις τοπικές οικονομίες, μέσω ξενοδοχείων, συγκοινωνιών, εστιατορίων, εμπειριών και οδηγών. Το Ripple Score του ελέγχει εκατοντάδες ταξίδια και αξιολογεί κάθε προμηθευτή για τοπική ιδιοκτησία. Σχεδόν 700 ταξίδια στον ιστότοπο έχουν πλέον βαθμολογία εκτός των 100, η ​​οποία επιτρέπει τη διαφάνεια σχετικά με το πόσα από τα χρήματα που δαπανώνται σε έναν συγκεκριμένο προορισμό πηγαίνουν απευθείας στα χέρια των ντόπιων. Ο μέσος όρος βαθμολογίας είναι 93.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΛΙΤΗΣ

Η συλλογή δεδομένων μπορεί να είναι το πιο χρονοβόρο μέρος της διατήρησης και οι ταξιδιώτες που συμμετέχουν στην επιτόπια έρευνα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνεισφέρουν. Μια ομάδα εκστρατειών που συσπειρώνει την κοινότητά της για να καθαρίσει τους ωκεανούς είναι το Surfers Against Sewage, το οποίο ζητά από τους υποστηρικτές να αναφέρουν τις συνθήκες του νερού και να αναλάβουν δράση όπου χρειάζεται.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ

Γνωστό και ως διατήρηση της φύσης, αυτό το κίνημα αφορά την προστασία των φυσικών πόρων, τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και την εξύμνηση των οφελών από την προώθηση των οικοσυστημάτων με ακεραιότητα. Αφορά επίσης τη διδασκαλία της υπεύθυνης διαχείρισης της ενέργειας, του νερού και των αποβλήτων, του χωροταξικού σχεδιασμού και της μείωσης των επιπτώσεων του άνθρακα. Το Long Run αντιπροσωπεύει πολλούς που το κάνουν καλά. Τα Global Ecosphere Retreats του επιδεικνύουν αληθινή δέσμευση, όπως το Safari Camp του Cottar της δεκαετίας του 1920 στην Κένυα και το Private Nature Reserve Grootbos στη Νότια Αφρική.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Παρά το αρνητικό όνομα, μπορεί να είναι φανταστικά ωφέλιμο για τους τουρίστες να κλείσουν σκόπιμα ένα ταξίδι σε μια περιοχή που έχει πληγεί από φυσική καταστροφή ή όπου μια κατάσταση έχει αναγκάσει αλλοδαπούς να σταματήσουν να την επισκέπτονται.

Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε ακόμα την Αυστραλία το 2020

ECO HOTEL

Ένα φιλικό προς το περιβάλλον ιδιοκτησία που επιδεικνύει οικολογική βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα και όπου το κατάλυμα συμβάλλει πολύτιμη στο περιβάλλον ή σε μια κοινότητα. Το Regenerative Resorts έχει επιμεληθεί μια συλλογή από οικολογικές αποδράσεις με κομμένα πάνω. Το Bouteco Loves είναι μια λίστα που προσφέρει έμπνευση για τις καλύτερες μπουτίκ, οικολογικά ξενοδοχεία.

ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η επιστροφή στο περιβάλλον μέσω διακοπών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε τη διατήρηση. Όπως μας υπενθυμίζει το Responsible Travel, το μάντρα για αυτό θα ήταν: «Τραβήξτε μόνο φωτογραφίες, αφήστε μόνο ίχνη». Το Earth Changers σάς βοηθά να βρείτε και να κάνετε κράτηση για μεταμορφωτικά ταξίδια που βαδίζουν ελαφρά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ανταλλαγή γνώσεων είναι ο πιο ισχυρός τρόπος για να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο. Δεν χρειάζεται πάντα να γίνεται μέσω επίσημων καναλιών: όπως λέει ο Gunter Pauli, συγγραφέας του : «Αν θέλετε πραγματικά να έχετε θετικό αντίκτυπο, τότε πείτε μια μεγάλη εκπληκτική και εμπνευσμένη ιστορία σε ένα παιδί, κάθε μέρα, για το το υπόλοιπο της ζωής σας. Θα κάνει θαυμάσια διαφορά όταν όλοι σκεφτόμαστε λύσεις και είμαστε όλοι έτοιμοι να δράσουμε – αυτό θα είναι που πυροδοτεί αυτή τη σπίθα που θα γυρίσει τον κόσμο».

ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι πολιτικές προσλήψεων μιας εταιρείας και η προσέγγισή της όσον αφορά τη μεταχείριση των μελών της ομάδας αποτελούν σημαντικό στοιχείο εάν ενδιαφέρεστε για την εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ). Υποστηρίξτε τις επιχειρήσεις των οποίων τα προγράμματα ΕΚΕ διασφαλίζουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι αμείβονται δίκαια και απολαμβάνουν αξιοπρεπείς όρους όσον αφορά τις ώρες εργασίας και τα οφέλη. Για να πληρούν τις προϋποθέσεις, οι εταιρείες πρέπει να αποδείξουν ότι η ποικιλομορφία και η ένταξη έχουν ληφθεί υπόψη από όλες τις απόψεις των δραστηριοτήτων τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Living Wage Foundation ηγείται μιας εκστρατείας για την αναγνώριση των υπεύθυνων εργοδοτών που επιλέγουν να πληρώσουν ένα πραγματικό ημερομίσθιο διαβίωσης με βάση το κόστος διαβίωσης, όχι μόνο το κρατικό ελάχιστο. Η InterContinental Hotels Group (IHG) ήταν η πρώτη αλυσίδα ξενοδοχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο που προκρίθηκε.

ΦΛΥΓΣΚΑΜ

Η πανδημία μας ανάγκασε όλους να πετάμε λιγότερα, αλλά πολλοί προσαρμόζονται επιλέγοντας να πετούν στην ξηρά όπου είναι δυνατόν. Η υπόσχεση Flight Free προσκαλεί τους ταξιδιώτες να κάνουν ένα χρόνο άδεια από τις πτήσεις ως πρόκληση για να μετακινηθούν με άλλους τρόπους.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

Οι δίαιτες που βασίζονται σε τοπικά και εποχιακά φυτά έχουν πολύ χαμηλότερο τροφικό αποτύπωμα – ένα παρατσούκλι για το αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζεται με τα τρόφιμα – τον οικολογικό αντίκτυπο της βιομηχανίας τροφίμων, από την παραγωγή μέχρι τα απόβλητα. Η γεωργία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη μεταφορά που εξαρτάται από ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές όπου τα πολυτελή ξενοδοχεία θέλουν να σερβίρουν διεθνή μενού. Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται για τον τουριστικό τομέα -ιδίως το κρέας- συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά την αποθήκευση, τη μεταφορά και το μαγείρεμα, ενώ τα υπολείμματα από ταξιδιώτες παγκοσμίως μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στις εκπομπές μεθανίου (το οποίο είναι 20 φορές πιο ισχυρό ως προς τη θέρμανση της γης από το CO2 ), ειδικά όταν απορρίπτονται και αφήνονται να βρουν το δρόμο τους για τους χώρους υγειονομικής ταφής.

ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Τα ξενοδοχεία που υποστηρίζουν φιλανθρωπικά ιδρύματα με ουσιαστικούς τρόπους αξίζουν υποστήριξη. Ένας αυξανόμενος αριθμός ξενοδοχείων έχει μια φιλανθρωπική πλευρά σε αυτό που κάνουν. Στην Τζαμάικα, μας αρέσει που το ίδρυμα της GoldenEye βοήθησε στην ανάπτυξη εναλλακτικών ευκαιριών διαβίωσης για εκείνους των οποίων η απασχόληση είχε επηρεαστεί άμεσα. Δημιούργησαν μια πρωτοβουλία με βάση τη γεωργία για να βοηθήσουν τους ντόπιους να δημιουργήσουν αγροτικές επιχειρήσεις, να βοηθήσουν με προμήθειες και ένα ενδελεχές πρόγραμμα κατάρτισης εννέα μηνών. Το Ίδρυμα Shinta Mani της Καμπότζης είναι μια άλλη ΜΚΟ που υποστηρίζεται από ένα ποσοστό της χρέωσης δωματίου. Οι πρωτοβουλίες του Bill Bensley επιτρέπουν την εκπαίδευση, την απασχόληση και την υγειονομική περίθαλψη σε μη προνομιούχα χωριά σε όλο τον κόσμο από το 2004.

ΠΡΑΣΙΝΟΠΛΥΣΗ

Οι επωνυμίες γίνονται όλο και πιο έξυπνες στο να μοιράζονται τους ισχυρούς ισχυρισμούς τους σχετικά με τα περιβαλλοντικά οφέλη των προϊόντων ή των πρακτικών τους, συχνά φαίνονται πολύ πιο βιώσιμες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Φωνάζοντας για το καλό τους (που στην πραγματικότητα είναι συχνά αμελητέα), μας αποσπά την προσοχή από αυτό που μπορεί να κάνουν που δεν είναι τόσο προσεκτικό. Ο όρος προέρχεται από εκείνες τις σημειώσεις στα ξενοδοχεία που προτείνουν στους επισκέπτες να επαναχρησιμοποιήσουν τις πετσέτες ως τρόπο να σώσουν το περιβάλλον, υπονοώντας ότι οι οικοδεσπότες νοιάζονται για τον πλανήτη ενώ στην πραγματικότητα το κίνητρό τους είναι να μειώσουν το κόστος πλυντηρίου και καθαρισμού. Τα ξενοδοχεία προσπαθούν μανιωδώς να γυαλίσουν τα φωτοστέφανα τους, οπότε γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πούμε ποιοι είναι οι αληθινοί ήρωες.

ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

Αυτός είναι πρακτικός ακτιβισμός διακοπών, όπως καθαρισμός παραλίας ή διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε όσους έχουν ανάγκη. Πολλά πολυτελή ξενοδοχεία αναθέτουν στο προσωπικό τους τη συλλογή απορριμμάτων, με προφανές κίνητρο να είναι πιο καθαρές, πιο φωτογενείς εκτάσεις άμμου. Το Waves For Water έχει μια εξειδικευμένη ομάδα εργασίας για καθαρό νερό, γνωστή ως Clean Water Corps, όπου βετεράνοι του στρατού εφαρμόζουν στρατηγικές ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του μείζονος παγκόσμιου ζητήματος της υδατογενούς ασθένειας – αλλά μπορείτε επίσης να εμπλακείτε και να βοηθήσετε στη διανομή των συστημάτων φιλτραρίσματος τους. Το Pack for a Purpose είναι ένας αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ενημερώνει τους ταξιδιώτες πώς να παίρνουν τις προμήθειες όπου χρειάζονται επισημαίνοντας ξενοδοχεία και τα αγαθά που διανέμουν, όπως το Ulusaba Private Game Reserve στη Νότια Αφρική, όπου χρησιμοποιούνται χαρτόδετα και αναγνώσματα διακοπών για τους ενήλικες του. πρόγραμμα αλφαβητισμού.

ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Η διαμονή που προσκαλεί τους αλλοδαπούς να μείνουν στο σπίτι των ντόπιων έχει ως αποτέλεσμα αυθεντικές, καθηλωτικές εμπειρίες – ιδανικά με το πρόσθετο πλεονέκτημα της διανομής πλούτου άμεσης δράσης σε ένα νοικοκυριό σε μια μειονεκτική περιοχή. Το Panauti είναι μια πόλη αναγνωρισμένη από την UNESCO στο Νεπάλ, η οποία ξεκίνησε μια πρωτοβουλία Community Homestay το 2012 και έκτοτε έχει ενδυναμώσει πολλές γυναίκες παρέχοντας κάπου απλούς και χαρακτήρες για διαμονή έξω από τους υπερσυνδρομητές ξενώνες και ξενοδοχεία του Κατμαντού.

ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ

Είναι αμέτρητα πολύτιμο να διαφυλάξουμε την κουλτούρα των αυτοχθόνων ομάδων που είναι οι αρχικοί άνθρωποι ενός τόπου – ή οι μακροχρόνιοι κάτοικοι ενός τόπου – βοηθώντας αυτούς και τους απογόνους τους να γιορτάσουν τα ξεχωριστά γλωσσικά, πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τους. Το Cottar’s Safaris στην Κένυα ενθαρρύνει τις επισκέψεις για να συναντήσετε τους Μασάι με τρόπο που ενισχύει την ευημερία αυτών των κάποτε νομάδων ανθρώπων. «Για να είναι ο τουρισμός πραγματικά βιώσιμος, πρέπει να αποφέρει άμεσα και έμμεσα οφέλη για όλους, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», εξηγεί ο Calvin Cottar. Υπάρχει μια μικρή χρέωση ανά επισκέπτη, η οποία δίνεται απευθείας στους γέροντες ενός χωριού για να διανεμηθεί στην υπόλοιπη κοινότητα. «Στόχος είναι να βλέπουν άμεσο όφελος από τους πελάτες μας και οι δωρεές που γίνονται είναι ένα ευχαριστώ στην κοινότητα που άνοιξε τα σπίτια της στους επισκέπτες μας.

ΕΚΤΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

Οι αυτάρκεις οικοδεσπότες που αξιοποιούν τη δύναμη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να ζεστάνουν τα πάντα, από τις πισίνες τους μέχρι τα ντους τους, είναι καλό. Οι αυτοδύναμοι ήρωες περιλαμβάνουν τους L7 Lodge στη Φινλανδία, Singita Sasakwa στην Τανζανία, The Datai Langkawi στη Μαλαισία και Nayara Tented Camp στην Κόστα Ρίκα. Η Άλλη Πλευρά, στις Μπαχάμες, είναι το αντίδοτο στη βουβή του νησιού Harbour (επτά λεπτά μακριά με ταχύπλοο). Αυτό το αυτοδύναμο, ηλιακό στρατόπεδο της Καραϊβικής μας κάνει επίσης να λέμε τόση ώρα για το Wi-Fi και χαιρετίζουμε να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι.

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ

Αφού υπολογιστούν οι εκπομπές άνθρακα, μπορούν να αντισταθμιστούν μέσω συστημάτων όπου η παραγωγή άνθρακα αντισταθμίζεται από «μειώσεις» επί πληρωμή που πραγματοποιούνται στις εκπομπές σε άλλη τοποθεσία. Κάθε πίστωση αντιπροσωπεύει έναν τόνο άνθρακα που έχει αποφευχθεί, δεσμευτεί ή δεσμευτεί. Πολλοί περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι, ενώ η αντιστάθμιση είναι καλύτερη από το να μην κάνουμε τίποτα, η μείωση των εκπομπών θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα – να μην συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε ενώ πληρώνουμε άλλους να μην το κάνουν. Μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσε ότι το 85 τοις εκατό των έργων αντιστάθμισης που χρησιμοποιούνται από την ΕΕ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης (CDM) του ΟΗΕ απέτυχαν να μειώσουν τις εκπομπές.

ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι πολύ δημοφιλείς προορισμοί – όπως η Βενετία και το Μάτσου Πίτσου – είναι περίφημα θύματα της δικής τους επιτυχίας, καθώς τα πλήθη που συρρέουν σε τέτοιες τοποθεσίες μάλλον κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Εάν πρέπει να επισκεφτείτε τέτοια αγαπημένα, είναι πιο έξυπνο και πιο βιώσιμο να το κάνετε εκτός εποχής.

ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑ

Είναι υπέροχο να βλέπεις να συζητούνται περισσότερες βιοδυναμικές διαδικασίες καλλιέργειας, με τους λάτρεις να εκπαιδεύουν με ενθουσιασμό τους πάντες για το γιατί επέλεξαν την περμακαλλιέργεια αντί των φυτοφαρμάκων και γιατί οι φάρμες σκουληκιών είναι νικητές στη σάρωση οργανικών απορριμμάτων. Ένα ξενοδοχείο που σας καθοδηγεί στο πώς μετατρέπει τα υπολείμματα φαγητού σε χώμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και καταφέρνει να παρασύρει τους επισκέπτες από το σπα ή από την παρθένα παραλία για να κάνουν μια περιήγηση στο σπίτι του ταξιδιού με μηδενικά απόβλητα είναι το Soneva, μέσω του Οικολογικά κέντρα στις Μαλδίβες και την Ταϊλάνδη.

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ

Εκατομμύρια τόνοι πλαστικού εισέρχονται στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο και το 80 τοις εκατό αυτών των σκουπιδιών προέρχεται από τη στεριά, οπότε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε τα πολυμερή σε όλες τις μορφές τους. Καθώς το πλαστικό μιας χρήσης περιφρονείται, τα βιοπλαστικά χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως υποκατάστατα – αλλά οι ειδικοί στην ανακύκλωση λένε ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις παρουσιάζουν τις δικές τους προκλήσεις. Οι συσκευασίες μιας χρήσης που παράγονται από φυτά αντί για ορυκτά καύσιμα πρέπει να κομποστοποιούνται σε συγκεκριμένες συνθήκες. Εάν δεν είναι, μπορεί να μολύνει την ανακύκλωση και να επηρεάσει τα επίπεδα pH του εδάφους ή του νερού καθώς υποβαθμίζεται. Είναι περίπλοκο. Παίξτε λοιπόν με ασφάλεια – αποφύγετε όλα τα είδη μιας χρήσης.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Ένας όρος που σχετίζεται με την προέλευση των εμπορευμάτων, αλλά περισσότερο γνωστός σε σχέση με τα τρόφιμα, με ιδιαίτερη ευλάβεια στα κρέατα υψηλής ευημερίας και στα συστατικά βιοτεχνικής προέλευσης. Η βιώσιμη επιλογή για οτιδήποτε αγοράζετε είναι να επιλέγετε πάντα φυσικά, τοπικά, εποχιακά και παραγόμενα εκτός μεγάλης βιομηχανίας, από μικρούς παραγωγούς, από ανέσεις μέχρι ρούχα. Οι «Climavores» ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την προέλευση. Αντί να κόβουν όλα τα ζωικά προϊόντα για να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων, είναι ένα ευέλικτο μάτσο, επιλέγοντας τρόφιμα που συνεργάζονται με τη φύση και αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να διαφέρουν σε διαφορετικούς χρόνους. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών την εποχή ελαχιστοποιεί τους πόρους που απαιτούνται για την καλλιέργεια και τη μεταφορά τους, γι’ αυτό και η εποχικότητα είναι τόσο σημαντική.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η ενέργεια που παράγεται από ηλιακούς πόρους, άνεμο, βιομάζα, γεωθερμία, υδροηλεκτρική ενέργεια και ωκεάνιους πόρους, άμεσα ή έμμεσα, είναι φίλος του μέλλοντος όλων. Στην Ιορδανία, το Feynan Lodge 26 δωματίων στο καταφύγιο Dana Biosphere Reserve είναι εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια –ακόμη και τα ψυγεία λειτουργούν με ηλιοφάνεια– επομένως η περιορισμένη προσφορά σημαίνει ότι δεν σερβίρει κρέας – μια πιο βιώσιμη θυσία.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ένας εμπνευσμένος τρόπος για να σχεδιάσετε μια διαδρομή είναι επιλέγοντας να υποστηρίξετε επιχειρήσεις στην πορεία που έχουν θετικό αντίκτυπο. Η G Adventures, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι ένας ταξιδιωτικός πράκτορας που ενδυναμώνει τις τοπικές κοινωνίες διασφαλίζοντας ότι πολλοί κρίκοι στις αλυσίδες εφοδιασμού των ταξιδιών του έχουν συνείδηση. Με τα χρόνια, ο ιδρυτής Bruce Poon-Tip έχει ξεκινήσει πολλές κοινωνικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια και δημιουργούν θέσεις εργασίας και ξεκινούν τον υπεύθυνο τουρισμό, από το Περού μέχρι το Βιετνάμ.

TÅGSKRYT

«Καραυγή τρένου» στα Σουηδικά – αυτή είναι η αυταρέσκεια που εκφράζουν εκείνοι που έχουν ανταλλάξει το jet-setting με το αργό ταξίδι με το σιδηρόδρομο. Αγαπάμε τα χερσαία δρομολόγια που προσφέρει το Byway Travel.

7 λόγοι για τους οποίους αλλάζω πτήσεις με ταξίδια με τρένο το 2020

ΥΠΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τι κάνετε όταν κατευθυνθείτε σε συντεταγμένες κάτω από το ραντάρ που θα ωφεληθούν από την επίσκεψή σας. Καλές επιλογές για αυτό; Στην Κόστα Ρίκα περιμένουν ανεμπόδιστα μονοπάτια προς έναν παράδεισο που προστατεύεται από την UNESCO, όπου μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Η πολιτική «χαμηλού όγκου, υψηλής αξίας» του Μπουτάν βοήθησε τη χώρα να ευδοκιμήσει μέσω μιας προσέγγισης λιγότερο-είναι περισσότερο στον τουρισμό.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Φαίνεται εξαιρετική ιδέα, αλλά τα πακέτα διακοπών εργασίας που φαίνονται μια ευγενής προσπάθεια εξάλειψης της φτώχειας, διατήρησης της άγριας ζωής ή παροχής βοήθειας μετά από μια ανθρωπιστική καταστροφή σε ξένες χώρες δεν είναι όλα καλά. Εξετάστε αν μια κατάσταση εκμεταλλεύεται για εμπορικούς λόγους και αναρωτηθείτε εάν οι ξένοι που πέφτουν με αλεξίπτωτο για μια σύντομη έκρηξη ή κάνουν δουλειές που θα μπορούσαν να κάνουν οι ντόπιοι είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε. Το Leap ειδικεύεται στο να το κάνει σωστά και έχει πάει μεσήλικες και εταιρείες σε μέρη όπως η Ναμίμπια για να βοηθήσει πραγματικά να σωθεί ο μαύρος ρινόκερος. Πως? Βοηθώντας στη δημιουργία ενός ασφαλούς καταφυγίου για το απειλούμενο ζώο και μέσω της εκπαίδευσης της επόμενης γενιάς σε θέματα διατήρησης. Σε ένα καταφύγιο στην τοποθεσία ενός πρώην κυνηγετικού καταφυγίου, η άγρια ​​ζωή ήταν σκοτεινή, διασταυρούμενη και λιμοκτονούσε – αλλά με τα χρόνια το Leap έστειλε ομάδες που έχουν αφαιρέσει φράχτες, έκοψε τη δηλητηριώδη βλάστηση, έχτισε φράγματα και έστησε νερόλακκους. Νίκη νίκη.

ΝΕΡΟ

Ένα σημαντικό ζήτημα όταν λείπετε από το σπίτι είναι εάν είστε επιβάρυνση για τις τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας – ειδικά σε μέρη με περιορισμένη παροχή νερού. Λυπούμαστε που απολαμβάνουμε τη χαρά, αλλά οι παραθεριστές καταβρέχουν πολύ περισσότερο νερό από τους ντόπιους με γαλόνια που αντλούνται για να λειτουργούν θέρετρα, πισίνες και γήπεδα γκολφ, ιδιαίτερα σε τροπικές περιοχές. Οι οικοδεσπότες σας διαχειρίζονται το νερό ως κοινόχρηστο, δημόσιο πόρο ή αξιοποιούν απερίσκεπτα μια προσφορά που τους ταιριάζει καλύτερα εις βάρος άλλων; Κατευθύνεστε σε ένα έρημο νησί όπου το θαλασσινό νερό πρέπει να αφαλατωθεί χρησιμοποιώντας γεννήτριες ντίζελ; Υπάρχουν πολλά να ληφθούν υπόψη. Ένας χρήσιμος δείκτης ότι ένα ξενοδοχείο είναι καλό παιδί είναι όταν έχει τη δική του γεώτρηση για την εξόρυξη νερού (The Zetter στο Clerkenwell του Λονδίνου), επομένως δεν στερεί από τους ντόπιους το δημοτικό νερό. Είναι ακόμη πιο σημαντικό σε νησιά με βαριά τουριστική καλλιέργεια, όπως το Μπαλί. (Ωραία, Desa Potato Head.)

ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Το ιερό δισκοπότηρο είναι όταν τίποτα δεν πηγαίνει στις χωματερές. Τα σκουπίδια δεν είναι ποτέ το πιο σέξι θέμα, αλλά το να τηρούμε τις αρχές της βιωσιμότητας – μειώνοντας την εξάρτησή μας από πράγματα, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση ό,τι μπορούμε και, φυσικά, δίνοντας προτεραιότητα σε έναν κλειστό κύκλο όσον αφορά την προσφορά – είναι σημαντικό. Το Hotel Ribno στη λίμνη Bled ήταν το πρώτο στη Σλοβενία ​​που πέτυχε το καθεστώς μηδενικών αποβλήτων δίνοντας σε όλα τα προϊόντα μιας χρήσης το πλεονέκτημα και δίνοντας προτεραιότητα στους τοπικούς προμηθευτές που παρέκαμψαν τη συσκευασία στις παραδόσεις.

Τι είναι τα βιώσιμα ταξίδια; Όλοι οι όροι που πρέπει να γνωρίζετε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *