Νέα κεραμικά του Τόκιο

By | 13 Μαρτίου, 2023

Νέα κεραμικά του Τόκιο

Στο Τόκιο, το νέο κύμα στην κεραμική είναι μια συγχώνευση της παράδοσης και της αιχμής

Πριν από περισσότερα από 400 χρόνια άρχισε να διαμορφώνεται αυτό που θεωρούμε τώρα ως ιαπωνική κεραμική. Η παράδοση βασίζεται σε μια έντονη ευαισθησία στην αρμονία των φαγητών και των πιάτων που χρησιμοποιούνται για να τα σερβίρουν. Ακόμη και τα κοσμικά φασόλια edamame παρουσιάζονται σε όμορφα ρηχά μπολ που παράγονται ειδικά για την εργασία.

Αλλά ο άρρητος κώδικας που υπαγορεύει από καιρό τη σχέση μεταξύ μορφής και χρήσης αμφισβητείται. Παρατήρησα για πρώτη φορά την αλλαγή στα τραπέζια των fusion εστιατορίων του Τόκιο, των οποίων τα μενού είχαν παραδοθεί στο «Nobu Effect», αγκαλιάζοντας άλλες ασιατικές και δυτικές κουζίνες. Οι παλιές μορφές κεραμικής δεν ταίριαζαν πλέον σε αυτό το υβριδικό φαγητό, έτσι δημιουργήθηκε ένα στυλ αγγειοπλαστικής crossover, που ενσωματώνει δυτικά σχήματα και ασυνήθιστες αναλογίες. Η μετατόπιση έχει εξαπλωθεί στο σπίτι — ενώ η προηγούμενη γενιά μπορεί να φιλοδοξούσε σε ένα σύνολο ντελφτ, υπάρχει τώρα μια τάση προσαρμογής των παραδοσιακών τεχνών σε έναν σύγχρονο τρόπο ζωής.

Τα καταστήματα του Τόκιο που μεταφέρουν αυτό το αναδυόμενο επιτραπέζιο σκεύος διευθύνονται από πιστούς λάτρεις της κεραμικής. Συμμερίζομαι τον “ντόπιό μου”, τον Μάρκο Πόλο (1-36-13 Uehara, Shibuya-ku; 81-3/3466-1523), στη βαριά από τους μετανάστες συνοικία Yoyogi-Uehara. Ο ιδιοκτήτης Masumi Narita απαντά γενναία σε ερωτήσεις αγγλόφωνων. το κατάστημά της αντανακλά την εμπιστοσύνη της. Σε ένα ακατάστατο κεντρικό τραπέζι, αναμειγνύει τα μηχανικά κομμάτια με τα χειροποίητα. Οι κεραμείς που βρίσκει η Ναρίτα σε εκθέσεις και εκθέσεις χειροτεχνίας εκτίθενται συχνά δίπλα στο σπάνιο αντικείμενο ενός καθιερωμένου πλοιάρχου. Υπάρχουν επίσης εκλεκτικά υφάσματα, όπως μαξιλάρια ριχτάρι ραμμένα από κιμονό αντίκες.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Kou (1-1-19 Uehara, Shibuya-ku; 81-3/3398-9679), μοναδικό στο ότι αντιπροσωπεύει το έργο ενός μόνο καλλιτέχνη, του Tsuneko Tanaka. Ο ιδιοκτήτης Hiroyuki Tanaka, σύζυγος του σχεδιαστή, ισχυρίζεται ότι η σύζυγός του ήταν ο πρώτος υποστηρικτής του στυλ crossover, αναφερόμενος σε μια κούπα μπύρας που παρήγαγε πριν από περισσότερα από 15 χρόνια. Τα έργα της περασμένης σεζόν επικαλύφθηκαν με ένα παχύρρευστο, γυαλιστερό γλάσο κρέμας. Τα φλιτζάνια του τσαγιού, αρκετά μεγάλα για να χρησιμοποιηθούν ως ποτήρια νερού, ήταν διακοσμημένα με μια απλή λευκή ταινία γύρω από τη μέση.

Ο Junko Toda, ιδιοκτήτης του Tsuchi-No-Hana (5-11-22 Minami-Aoyama, Minato-ku; 81-3/3400-1013), στη γειτονιά Tony Aoyama, δείχνει επιτραπέζια σκεύη που παράγονται από λεπτό πηλό πορσελάνης. Τα κομμάτια με λεπτές σαν χαρτί άκρες είναι κομψά στην απλότητά τους. Με το εκπληκτικό του μάτι για παρουσίαση, ο Toda γεμίζει ευαίσθητα βάζα με φρεσκοκομμένα άνθη δαμάσκηνου ή κερασιάς. Τα κομμάτια που ξεχωρίζουν είναι του νεαρού αγγειοπλάστη Yasushi Fujihira, ο οποίος χτυπάει με την παλάμη του κύκλους από πηλό σε πιάτα. Κάτω από το ραγισμένο σέλαντον υπάρχει το αχνό αποτύπωμα του χεριού του καλλιτέχνη.

Η αίσθηση είναι εντελώς διαφορετική στο Toukyo (20-5-13 Nishi Azabu, Minato-ku; 81-3/3797-4494), ένα σκοτεινό και γεμάτο κόσμο κατάστημα στη μοντέρνα γειτονιά Nishi Azabu. Ο ιδιοκτήτης Ichiro Hirose προτιμά τα χονδρόπετρα και το περιβάλλον που μοιάζει με σπήλαιο ταιριάζει σε αυτά τα κομμάτια, τα οποία φαίνεται να έχουν έρθει απευθείας από το έδαφος. Ένα υπερμεγέθη μπολ από κίτρινο πηλό χωρίς γυάλισμα είναι γεμάτο με μικρά βότσαλα.

Στο swinging Harajuku, όπου τα τακούνια πλατφόρμας φτάνουν σε ύψη στρατόσφαιρας, είναι ξαφνικά ωραίο για τη νεότερη γενιά να συλλέγει σύγχρονα κεραμικά. Στο υπόγειο κατάστημα Zakka (6-28-5 Jingumae, Shibuya-ku; 81-3/3409-6768), ένας περιορισμένος αριθμός τεμαχίων παρουσιάζεται σε ξύλινα ράφια αγκυρωμένα σε τοίχους από σκυρόδεμα και σε δύο μεγάλα τραπέζια αγροικίας. Τα χοντρά πιάτα του καλλιτέχνη Shoji Onzuka μοιάζουν με κούκλες από κουρκούτι για τηγανίτες που μόλις τοποθετήθηκαν στο ταψί.

Πιο δυτικά, καθώς η πόλη μεταμορφώνεται στα προάστια, βρίσκεται το Party (2-9-2 Komaba, Meguro-ku; 81-3/3467-6830), που μοιάζει σαν η κουζίνα κάποιου. Η ιδιοκτήτρια Sayomi Sakane μπορεί συχνά να δει να μαγειρεύει σε μια μικρή εστία στη γωνία και δεν σκέφτεται δύο φορές να αρπάξει ένα πιάτο από το ράφι για να το χρησιμοποιήσει για το μεσημεριανό της. Αναφέρεται στα έργα προς πώληση ως utsuwa, ή δοχεία για να επιδεικνύουν τα τρόφιμα – για εκείνη, είναι ένας τρόπος για να ενσωματώσει την ομορφιά στην καθημερινή ζωή.

Πιο εκλεπτυσμένα είναι τα Daimonji (5-48-3 Jingumae, Shibuya-ku; 81-3/3406-7381) και Savoir Vivre (Axis Bldg., 3ος όροφος, 5-17-1 Roppongi, Minato-ku; 81-3/ 3585-7365), πολυτελείς μπουτίκ όπου θα βρείτε το τέλειο γαμήλιο δώρο. Ενώ η πορσελάνη γέρνει προς το συντηρητικό, και τα δύο μαγαζιά φέρουν μερικές πρωτοποριακές δημιουργίες. Τα πιάτα με καρυκεύματα της Daimonji είναι ιδανικά για να κρατάτε κοσμήματα ή αλλαγή.

Σε κάθε δρομολόγιο αγγειοπλαστικής κάθε ξένου βρίσκεται το Gallery Shun (Sun Palace Bldg., 1ος όροφος, 4-2-49 Minami Azabu, Minato-ku; 81-3/3444-7665), το οποίο θυμίζει τσαγιέρα του 19ου αιώνα. Η είσοδος ανοίγει σε ένα πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί σε έναν εκθεσιακό χώρο όπου ένας νέος καλλιτέχνης παρουσιάζεται κάθε εβδομάδα. Στο εστιατόριο της γκαλερί, το φαγητό σερβίρεται σε σκεύη αντίκες Imari—μια αξιοσημείωτη αντίθεση με τα μοντέρνα έργα που εκτίθενται. Κατά τους θερμότερους μήνες, η ιδιοκτήτρια Yuki Yoshiaki δείχνει δουλειά στην Gallery Muu (Muudani, O-izumi-mura, Kitakoma-gun, Yamanashi Prefecture, 81-551/380-061), την ανακαινισμένη αγροικία της μια ώρα με το αυτοκίνητο έξω από την πόλη. Η γκαλερί εμφανίζει ολόκληρο το στάβλο των καλλιτεχνών του Yoshiaki – μάννα για τους εμμονικούς με την αγγειοπλαστική.

Αυτό το Kindle μου επέτρεψε να διαβάσω πάνω από 100 βιβλία πέρυσι ενώ ταξίδευα. Τώρα δεν θα κάνω περιπέτεια χωρίς αυτό

Το Kindle 2019 της Amazon διευκολύνει την πρόσβαση σε βιβλία κατά παραγγελία ενώ ταξιδεύετε.

Όλοι έχουν τη δραστηριότητά τους για να χαλαρώσουν ή να χαλαρώσουν μετά από μια κουραστική μέρα, και η δική μου είναι το διάβασμα. Μετά από οκτώ ώρες γραφής κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, είναι ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα να διαβάζετε λέξεις αντί να τις γράφετε. Το 2022, διάβασα πάνω από 100 βιβλία χάρη στο Kindle 2019 της Amazon.

Ως συχνός ταξιδιώτης, ξοδεύω πολύ χρόνο σε αεροπλάνα και αεροδρόμια, γι’ αυτό έχω καταλάβει ότι έχω μια βιβλιοθήκη βιβλίων στη διάθεσή μου σε αυτόν τον συμπαγή ηλεκτρονικό αναγνώστη. Ενώ πάντα έκλινα προς τα βιβλία με χαρτόδετο και σκληρό εξώφυλλο για ανάγνωση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πολύ πιο εύκολο να ταξιδέψεις με ένα Kindle παρά με σωρούς από φυσικά βιβλία. Με μια συνδρομή στο Kindle Unlimited και τη δυνατότητα χρήσης της κάρτας βιβλιοθήκης μου για ενοικίαση ηλεκτρονικών βιβλίων, μπόρεσα να πετάξω μέσα από βιβλία ενώ ταξίδευα το 2022.

Ακόμα δεν πείστηκες; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για το πώς ένα Kindle έκανε την ανάγνωση περισσότερων από 100 βιβλίων σε ένα χρόνο παιχνιδάκι ενώ βρίσκεστε εν κινήσει.

Amazon Kindle (έκδοση 2019)

Γιατί το λατρεύω

Ακόμη και όταν δεν ταξιδεύω, το Kindle μου έρχεται μαζί μου σχεδόν κάθε μέρα. Είτε πηγαίνω στο γραφείο μου στο μετρό είτε πηγαίνω στο πάρκο για να βγάλω βόλτα τον σκύλο μου, μου αρέσει πόσο εύκολο είναι να πετάω το e-reader στο πορτοφόλι μου. Το μοντέλο του 2019 είναι 6,3 ίντσες επί 4,5 ίντσες, επομένως ταιριάζει τέλεια στις τσάντες μου με χιαστί και σφεντόνα. Και αφού ζυγίζει μόλις 6 ουγγιές, τις μισές φορές δεν συνειδητοποιώ καν ότι είναι στην τσάντα μου.

Εκτός από τη φορητότητα, είμαι μεγάλος θαυμαστής του θαμπού φωτισμού της οθόνης που μιμείται την εμφάνιση χαρτιού σε ένα βιβλίο. Όταν βρίσκομαι σε αεροπλάνο, μου αρέσει ιδιαίτερα που μπορώ να προσαρμόσω τον φωτισμό στην οθόνη, ώστε να μην χρειάζεται να είμαι εκείνο το άτομο που κρατά το φως του πάνω σε όλη την πτήση. Συνήθως διαβάζω όταν περνάω χρόνο στην παραλία ή στο πάρκο όπου ο ήλιος είναι λαμπερός, αλλά με την οθόνη χωρίς λάμψη, δεν είχα ποτέ το πρόβλημα να μην μπορώ να δω την οθόνη. Το Kindle διαθέτει άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά, όπως τη δυνατότητα προσαρμογής του μεγέθους της γραμματοσειράς, την επισήμανση φράσεων, τη δημιουργία σημειώσεων και την αναζήτηση ορισμών μιας λέξης όταν είναι συνδεδεμένη σε WiFi.

Επιπλέον, έχω ευαίσθητα μάτια και φοράω συχνά γυαλιά ανάγνωσης με μπλε φως για τη δουλειά – που ήταν ένας τεράστιος λόγος για τον οποίο δεν ήθελα ποτέ να χρησιμοποιήσω άλλη συσκευή (ειδικά για ανάγνωση) – αλλά η οθόνη Kindle δεν έχει ενοχλήσει ποτέ τα μάτια μου με ή χωρίς γυαλιά πάνω.

Οι 5 καλύτερες συσκευές Kindle για ανάγνωση εν κινήσει το 2023

Τι να λάβετε υπόψη

Πήρα το Kindle μου το 2019 όταν ήμουν ακόμα στο κολέγιο και δεν άρχισα να το χρησιμοποιώ τακτικά μέχρι που είχα λίγο περισσότερο ελεύθερο χρόνο το 2020. Εκτός από μερικά βαθουλώματα και χτυπήματα εδώ κι εκεί, κρατιέται πολύ καλά με έναν τόνο χρήσης τα τελευταία τρία χρόνια. Ωστόσο, το μοντέλο που έχω είναι το πιο βασικό (και παλαιότερο) μοντέλο της Amazon, το οποίο είναι αρκετά ετών τώρα, οπότε μπορώ να κάνω αναβάθμιση στο Kindle του 2022 ή στο Kindle Paperwhite τελικά. Μου αρέσει που το βασικό μοντέλο που έχω είναι εύκολο στη χρήση, χωρίς περιττά στοιχεία και φιλικό προς τον προϋπολογισμό, καθώς εξακολουθώ να μου αρέσει να υποστηρίζω τα τοπικά βιβλιοπωλεία αγοράζοντας φυσικά βιβλία στο κατάστημα. Για όσους θέλουν να δεσμευτούν πλήρως σε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη, η Amazon διαθέτει πολλά Kindle που αποσύρουν όλες τις δυνατότητες για συσκευές με αναβαθμισμένες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένου του Kindle Oasis ή του Kindle Scribe.

Ενοικίαση ηλεκτρονικών βιβλίων στο Kindle

Αναμφισβήτητα το καλύτερο μέρος της χρήσης ενός Kindle είναι το πόσο εύκολο και βολικό είναι να αποκτάτε ηλεκτρονικά βιβλία στη συσκευή. Ενώ συνήθως νοικιάζω ηλεκτρονικά βιβλία, η αγορά τους είναι εξίσου απλή, καθώς η βιτρίνα του Amazon είναι προσβάσιμη από τη συσκευή και τα ηλεκτρονικά βιβλία κοστίζουν συνήθως λιγότερο από την έκδοση με χαρτόδετο χαρτί. Ωστόσο, το αγαπημένο μου hack Kindle είναι να νοικιάσω βιβλία, το οποίο περιλαμβάνει την πληρωμή 10 $ το μήνα για μια συνδρομή στο Kindle Unlimited και την ενοικίαση ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω της τοπικής βιβλιοθήκης μου. Η συνδρομή μου παρέχει επίσης πρόσβαση σε περιοδικά και ηχητικά βιβλία. Ενισχύω την ικανότητά μου να διαβάζω και να ακούω πάνω από 100 βιβλία σε ένα χρόνο στο γεγονός ότι έχω πρόσβαση σε χιλιάδες βιβλία σε μικρή μηνιαία τιμή – ή δωρεάν με την κάρτα της βιβλιοθήκης μου.

Το μόνο μειονέκτημα του Kindle Unlimited είναι ότι η επιλογή βιβλίων μερικές φορές δεν περιλαμβάνει βιβλία με μπεστ σέλερ ή μοντέρνα βιβλία που θέλω να πάρω στα χέρια μου. Σε αυτήν την περίπτωση, θα αγοράσω απλώς το ηλεκτρονικό βιβλίο και δεν θα το σκεφτώ δύο φορές. Δεδομένου ότι τα περισσότερα ηλεκτρονικά βιβλία κοστίζουν λιγότερο από $10, η συνδρομή εξοφλείται μετά από μία μόνο ενοικίαση βιβλίου.

Τα 52 καλύτερα δώρα για ταξιδιώτες του 2023

Αξίζει ένα Kindle;

Ως μανιώδης αναγνώστης, νομίζω ότι το Kindle 2019 αξίζει τον κόπο – ακόμα και ως το πιο βασικό μοντέλο. Η δυνατότητα να παίρνω ένα βιβλίο μαζί μου εν κινήσει χωρίς να ανησυχώ για τη φορητότητα είναι ανεκτίμητη, ειδικά για μια συσκευή που μου κόστισε κάτω από 100 $. Παρόλο που παραδέχομαι ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση ως κάποιος που προτιμά τα φυσικά μυθιστορήματα, η ανθεκτικότητα, η φορητότητα και η ευκολία ενός μικρού ηλεκτρονικού αναγνώστη είναι βασικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν απαραίτητο για τους ταξιδιώτες που τους αρέσει να διαβάζουν. Με την προσιτή συνδρομή για να διαβάζω απεριόριστα βιβλία, μπόρεσα να εξοικονομήσω πολλά χρήματα κατά τη διάρκεια του έτους, όταν θα μπορούσα εύκολα να ξοδέψω εκατοντάδες δολάρια σε απτά σκληρά εξώφυλλα και χαρτόδετα. Λατρεύω το Kindle μου γιατί είναι ασύγκριτα προσιτό και μου δίνει τη δυνατότητα να διαβάζω όσο θέλω όταν λείπω από το σπίτι.

Γιατί Trust Travel Leisure

Η Anna Popp είναι Commerce Writer στο Travel Leisure, όπου γράφει και αξιολογεί ταξιδιωτικά προϊόντα. Ασχολείται με τη συγγραφή ταξιδιών από το 2018 και τις δοκιμές προϊόντων από το 2021. Η Άννα χρησιμοποίησε το Kindle της για να διαβάσει δεκάδες βιβλία το 2022 κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της και ανυπομονεί να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί το 2023 για τα επόμενα ταξίδια της.

Δεν θα ταξιδέψω ποτέ χωρίς τα νέα ακουστικά AirPods Pro αφού τα χρησιμοποιήσω σε μια πτήση μεγάλων αποστάσεων — Να γιατί

Αγαπάτε πολύ; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο T L Recommends και θα σας στέλνουμε τα αγαπημένα μας ταξιδιωτικά προϊόντα κάθε εβδομάδα.

Πολιτισμός Σχεδιασμός, Αγορές, θυγατρική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *