Μια έρημος γεμάτη μυστήρια: οι γραμμές Nazca και όχι μόνο

By | 13 Φεβρουαρίου, 2023

Μια έρημος γεμάτη μυστήρια: οι γραμμές Nazca και όχι μόνο

Οι γιγάντιες φιγούρες ζώων και οι εκατοντάδες ευθείες γραμμές που είναι χαραγμένες στην ηλιόλουστη πεδιάδα Pampa Colorada κοντά στην περουβιανή έρημο πόλη Nazca αποτελούν ένα από τα διαρκή μυστήρια της ανθρωπότητας. Ποιος τα δημιούργησε; Για ποιον σκοπό? Είναι το υλικό της ατελείωτης γοητείας. Αλλά η περιοχή της Nazca έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει: τις αινιγματικές αναλαμπές ενός χαμένου πολιτισμού με τη μορφή των πυραμίδων Cahuachi. τις γραμμές Palpa? μια αρχαία νεκρόπολη? υδραγωγεία? Ερείπια των Ίνκας. ο μεγαλύτερος αμμόλοφος του κόσμου. και ένα ορεινό ιερό.

Οι Γραμμές Nazca

Στεκόμενοι στο έδαφος, μετά βίας μπορείτε να δείτε τις Γραμμές Nazca, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από ελαφρύ χώμα που τονίζονται από γραμμές πιο σκούρων λίθων και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν τεράστιοι αριθμοί από αυτούς – τρίγωνα και ορθογώνια μήκους πολλών χιλιομέτρων που μοιάζουν με θραύσματα, καθώς και στυλιζαρισμένες φιγούρες ζώων και πουλιών: ένας πίθηκος, ένας κόνδορας, μια τέλεια συμμετρική αράχνη, ένα κολίβριο. Πώς δημιουργήθηκαν με τόση ακρίβεια δεδομένου ότι φαίνονται σωστά μόνο από ψηλά; Οι θεωρίες αφθονούν σχετικά με τον σκοπό τους: λωρίδες προσγείωσης για εξωγήινα διαστημόπλοια. Είναι γιγάντιοι διάδρομοι που συνδέουν τοποθεσίες τελετών. είναι ένα αστρονομικό ημερολόγιο ευθυγραμμισμένο με τον ήλιο και τα αστέρια. Μερικές εταιρείες αεροπλάνων, η Aeroparacas (www.aeroparacas.com) και η Alas Peruanas (www.alasperuanas.com), προσφέρουν πτήσεις Cessna διάρκειας 30 έως 60 λεπτών πάνω από τις Γραμμές. Τα αεροπλάνα κάνουν απότομη κλίση αριστερά και δεξιά για την καλύτερη θέα, γεγονός που κάνει τη βόλτα τόσο ενοχλητική όσο και το τοπίο είναι εντυπωσιακό. Αν προτιμάτε να παραμείνετε στο έδαφος, μπορείτε να δείτε ένα γιγάντιο δέντρο, ένα ζευγάρι χέρια και μια σαύρα από ένα mirador (πύργος παρατήρησης) 20 χιλιόμετρα βόρεια της Nazca στα ανοιχτά της Panamericana.

Palpa Lines

Λιγότερο διάσημες από τις γραμμές Nazca, αλλά όχι λιγότερο ενδιαφέρουσες, οι γραμμές Palpa της κοιλάδας Palpa αποτελούνται από κορυφές βουνών, ισοπεδωμένες σαν να δεχόταν κάποιο γιγάντιο αερομεταφερόμενο σκάφος. Τέλειες ευθείες γραμμές και μυτερά θραύσματα διχοτομούν τα βουνά και τον πυθμένα της κοιλάδας, με γιγάντιες, λαβύρινθους τραπεζοειδείς σπείρες, γεωγλυφικά που απεικονίζουν ένα ηλιακό ρολόι, ένα αστέρι και το τελετουργικό μαχαίρι γνωστό ως Tumi. Οι Γραμμές και οι κορυφές των βουνών μπορούν να εκτιμηθούν μόνο από ένα αεροπλάνο, αλλά υπάρχουν ανθρωπόμορφες φιγούρες χαραγμένες σε μια πλαγιά λόφου, που απεικονίζουν πολλά θηλυκά και ένα αρσενικό με διογκωμένα μάτια, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τον κεντρικό δρόμο.

Νεκροταφείο Chauchilla

Μια μακάβρια έκθεση στο νεκροταφείο Chauchilla. Εικόνα από Stew Dean / CC BY 2.0.

Σε χρήση μεταξύ 200 και 900 μ.Χ., το νεκροταφείο Chauchilla, 30 χιλιόμετρα νότια της Nazca, αποτελείται από μια ντουζίνα τάφους που περιέχουν εξαιρετικά καλοδιατηρημένες μούμιες από τον πολιτισμό της Nazca, που προηγήθηκε των Ίνκας και άκμασε στην περιοχή για εκατοντάδες χρόνια. Αν και στο παρελθόν η νεκρόπολη λεηλατήθηκε βαριά από (ταφικούς ληστές), πολλές από τις μούμιες έχουν επιστραφεί στους τελευταίους τόπους ανάπαυσής τους. Εκεί κάθονται, με τα χέρια σταυρωμένα και τα πόδια τραβηγμένα στο στήθος, τυλιγμένα σε στρώσεις υφάσματος, με τους σημαντικούς άντρες ανάμεσά τους να επιδεικνύουν τα ιδιαίτερα μακριά και πολυτελή μαλλιά τους.

Καχουάτσι

Αυτό το τεράστιο τελετουργικό και προσκυνηματικό κέντρο του λαού της Nazca στέκεται στη μέση της ερήμου και αποτελείται από περισσότερους από 40 τύμβους, που ολοκληρώνονται με υπολείμματα πλίθινας κατασκευές, με αρκετές ανέπαφες πυραμίδες, νεκροταφεία και περίτεχνους υπόγειους τάφους – όλοι μόνο μερικώς ανασκαμμένοι. Εδώ έχει ανακαλυφθεί πλούτος αγγείων, καθώς και τάφοι που περιέχουν μόνο κεφάλια τροπαίων. Η άμμος γύρω από την περιοχή είναι απόκοσμα γεμάτη με θραύσματα αρχαίων αγγείων καθώς και ανθρώπινα μηριαία και κρανία. Το Cahuachi είναι προσβάσιμο μέσω ενός ανώμαλου χωματόδρομου 25 χιλιομέτρων από τη Nazca.

Σέρο Μπλάνκο

Πάνω από την έρημο, 14 χιλιόμετρα ανατολικά της Nazca, βρίσκεται ο μεγαλύτερος αμμόλοφος στον κόσμο: 2078 μέτρα ύψος και δύσκολο να αναρριχηθεί. Το slog από τη βάση μέχρι την κορυφή, μέχρι τον αστράγαλο στην άμμο, διαρκεί περίπου τρεις ώρες κάτω από τον ανελέητο ήλιο, έτσι όπως το Peru Dream Travel (www.perudreamtravel.com) και το Mystery Peru (www.mysteryperu.com) εγκαταλείπουν τη Nazca. το αργότερο στις 5 το πρωί. Μόλις θαυμάσετε τη θέα από την κορυφή, μπορείτε να κάνετε κερί για το sandboard και το γυαλιστερό σας, σκοντάφτετε και κατεβείτε στην πλαγιά. Αν δεν είστε επαγγελματίας, τότε θα περάσετε την υπόλοιπη ημέρα βρίσκοντας άμμο σε μέρη που δεν πιστεύατε ότι θα μπορούσε να φτάσει.

Reserva Nacional Pampas Galeras

Μια τεράστια, αινιγματική φιγούρα χαραγμένη σε μια βουνοπλαγιά στην έρημο του Περού. Εικόνα από Dom Crossley / CC BY 2.0.

Κατευθυνθείτε στα βουνά 90 χλμ ανατολικά της Nazca στο Reserva Nacional Pampas Galeras για μια συνάντηση με τους ντροπαλούς. Αυτοί οι άγριοι συγγενείς της λάμα και του αλπακά ζουν σε μεγάλο υψόμετρο και έχουν το καλύτερο μαλλί και από τα τρία είδη. Αυτό το καταφύγιο άγριας ζωής, που αποτελείται από λοφώδεις θαμνώδεις εκτάσεις, φιλοξενεί εκατοντάδες ζώα. Οι κάτοικοι του χωριού που μένουν εκεί κοντά τα μαζεύουν σε μια περίοδο αρκετών ημερών στα τέλη Μαΐου, κουρεύοντάς τα και επιδίδονται στο κέφι με αλκοόλ που συνοδεύει τις παραδοσιακές τελετές.

Museo Didáctico Antonini

Το εξαιρετικό Museo Didáctico Antonini, κατά μήκος της Av de la Cultura στο ανατολικό τμήμα της Nazca, δίνει μια εις βάθος εισαγωγή στην ιστορία της περιοχής, εστιάζοντας σε μεγάλο βαθμό στον πολιτισμό της Nazca. Τα ξεχωριστά εκθέματα περιλαμβάνουν κρανία και πολύχρωμα αγγεία που βρέθηκαν στο τελετουργικό κέντρο του Cahuachi, ένα μοντέλο της γραμμής Nazca, τέλεια διατηρημένες μούμιες παιδιών των Ίνκας, αναπαραγωγές ταφικών τάφων και χάρτες της περιοχής, που εμφανίζουν τις τοποθεσίες των διάφορων αρχαιολογικών χώρων στο περιοχή.

Υδραγωγεία Cantallo

Τα ερείπια ενός αρχαίου υδραγωγείου που αναπτύχθηκε από τους προ-Ίνκας Νάσκα. Εικόνα από τη Linda Whitwam / Dorling Kindersley / Getty Images.

Οι άνθρωποι πριν από τις Ίνκας Νάζκα ήταν ικανοί μηχανικοί άρδευσης και τα υδραγωγεία Cantallo, το υπόγειο σύστημα που ανέπτυξαν πριν από αιώνες, χρησιμοποιούνται ακόμη πολύ. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητα για τη διεκδίκηση των ετήσιων καλλιεργειών πατάτας, καλαμποκιού, φασολιών και φρούτων από την έρημο γύρω από τη Nazca. Οι ντόπιοι μπορούν να εισέλθουν στα (παράθυρα) των υδραγωγείων, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν μόνο την αξιοσημείωτη σπειροειδή λιθοδομή από το εξωτερικό.

Museo Maria Reiche και Planetarium Maria Reiche

Το Museo Maria Reiche είναι ένα οκλαδόν μοβ σπίτι, με άβαφους τοίχους και απλό εσωτερικό. Αυτό είναι το πρώην σπίτι του Γερμανού μαθηματικού που έκανε τις Γραμμές της Νάσκα έργο της ζωής της, ερευνώντας τις από το 1940 και μετά, και τα υπολείμματα του οποίου βλέπουν την αιωνιότητα στον τάφο εδώ. Μερικά από τα προσωπικά της εφέ είναι στην εκπομπή, συμπεριλαμβανομένων των σκίτσων της για τις Γραμμές και των εργαλείων της. Στην ίδια τη Nazca, το πλανητάριο που πήρε το όνομά της διοργανώνει νυχτερινές εκπομπές στις γραμμές Nazca στο ομώνυμο ξενοδοχείο, με την ευκαιρία να κορυφωθεί στα αστέρια μέσω ενός ισχυρού τηλεσκοπίου.

Ερείπια Paredones

Μόλις οι Ίνκας ενσωμάτωσαν το νότιο παράκτιο Περού στην επικράτειά τους στα τέλη του 15ου αιώνα, έχτισαν ένα κέντρο διοικητικού ελέγχου 2 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νάζκα για να συνδέσει την ακτή και τα βουνά. Ελάχιστα έχουν απομείνει εκτός από μερικά λευκασμένα από τον ήλιο περιγράμματα πλίθινων κτιρίων και αρκετούς τοίχους που αναδεικνύουν την ακριβή λιθοδομή των Ίνκας –δεν υπάρχει ρωγμή ανάμεσα στα οικοδομικά τετράγωνα– αλλά είναι μια συναρπαστική τοποθεσία και μια άλλη υπενθύμιση της πλούσιας ιστορίας της περιοχής Nazca.

Πιο πράσινο Παρίσι: πώς οι οικολογικές πρωτοβουλίες αλλάζουν τη γαλλική πρωτεύουσα, Πώς να περάσετε ένα τέλειο Σαββατοκύριακο στο Κίεβο, Μια έρημος γεμάτη μυστήρια: οι γραμμές Nazca και όχι μόνο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *