Η Alaska Airlines τροφοδότησε αεροπλάνο με… δέντρα;

By | 13 Φεβρουαρίου, 2023

Η Alaska Airlines τροφοδότησε αεροπλάνο με… δέντρα;

Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάμε και εξαρτόμαστε από την αεροπορική βιομηχανία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Επομένως, είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις παίκτες του κλάδου να πειραματίζονται με πιο πράσινες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής ενέργειας – για να τροφοδοτήσουν τα αεροδρόμιά μας και, ίσως μια μέρα, ακόμη και αεροπλάνα – και βιοκαύσιμα. Τον Ιούλιο, η South African Airways ολοκλήρωσε μια πτήση με αεροπλάνο που τροφοδοτούνταν από καπνό και στις 14 Νοεμβρίου, η Alaska Airlines, εδώ και καιρό πρωτοπόρος στην έρευνα για τα βιοκαύσιμα, προώθησε την κίνηση περαιτέρω με μια πτήση cross-country σε ένα αεροσκάφος που τροφοδοτείται από δέντρα.

Όχι όλα τα δέντρα, όμως: Συγκεκριμένα, το Boeing 737-800 που πέταξε από το Σιάτλ στην Ουάσιγκτον, στο Εθνικό Αεροδρόμιο Reagan, DC, τροφοδοτήθηκε από ένα μείγμα 20 τοις εκατό βιώσιμων βιοκαυσίμων, φτιαγμένο από “υπολείμματα του δάσους” – δηλαδή άκρα, κούτσουρα, και κλαδιά — που έχουν απομείνει από διαχειριζόμενα ιδιωτικά δάση στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Στην επιχείρηση ξυλείας, αυτά τα υπολείμματα συνήθως αφήνονται για να εμπλουτίσουν το έδαφος, με τυχόν περίσσεια που συσσωρεύονται και καίγονται. Αντ ‘αυτού, όλα αυτά τα υπολείμματα μετατράπηκαν σε 1.080 γαλόνια καυσίμου αεριωθουμένων, σε μια διαδικασία που αναπτύχθηκε από την Northwest Advanced Renewable Alliance (NARA), μια ερευνητική πρωτοβουλία υπό την ηγεσία του Washington State University.

Αυτή δεν είναι η πρώτη επίθεση της Alaska Airlines στα βιοκαύσιμα. Τον Ιούνιο, η αεροπορική εταιρεία πέταξε δύο αεροπλάνα που χρησιμοποιούσαν ένα μείγμα βιοκαυσίμων που παράγεται από καλαμπόκι. Αλλά τα καινοτόμα και τοπικά στοιχεία αυτού του συγκεκριμένου εγχειρήματος το καθιστούν ακόμη πιο ελπιδοφόρο. «Αυτό το τελευταίο ορόσημο στις προσπάθειες της Αλάσκας για την προώθηση βιώσιμων βιοκαυσίμων είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, καθώς προέρχεται μοναδικά από τα κατάλοιπα των δασών στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό», δήλωσε ο Joe Sprague, ανώτερος αντιπρόεδρος επικοινωνίας και εξωτερικών σχέσεων της Alaska Airlines.

Μια και μόνο πτήση που χρησιμοποιεί αυτό το είδος βιοκαυσίμου προφανώς δεν έχει μεγάλο συνολικό αντίκτυπο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, εάν αντικαταστήσει το 20 τοις εκατό της προσφοράς καυσίμων στον κόμβο του αεροδρομίου Σιάτλ-Τακόμα, θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές της κατά περίπου 142.000 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα – ή ισοδύναμο με το να βγάλει 30.000 αυτοκίνητα από το δρόμο για έτος. Ένα αξιόλογο πιλοτικό (λογοπαίγνιο) έργο; Θα το λέγαμε.

Απόκρυψη εξωτερικού χώρου: Τι σημαίνει η νέα καθοδήγηση του CDC για τους ταξιδιώτες

Καθώς οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού αυξάνονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν την υψηλή περίοδο των ταξιδιών και της υπαίθριας δραστηριότητας (καλοκαίρι), οι ειδικοί στον τομέα της υγείας των ΗΠΑ εξέδωσαν μια νέα κατηγορία οδηγιών υγείας για τον COVID-19: Τα σενάρια στα οποία οι Αμερικανοί μπορεί να παραιτηθούν από το κάλυμμα προσώπου, ένα από τα τα μεγαλύτερα εργαλεία υγείας της τρέχουσας πανδημίας.

Οι χαλαρές συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι είναι ασφαλές να ξεσκεπαστείτε σε εξωτερικούς χώρους εάν έχετε εμβολιαστεί. μέσα ή κοντά σε μεγάλες συγκεντρώσεις απαιτούν από όλους να χρησιμοποιούν κάλυμμα προσώπου, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού, επειδή επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να δείξουν εάν τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να φιλοξενήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Αλλά μια εξέλιξη σημειώνει: Τα μη εμβολιασμένα άτομα μπορούν να αποκαλύψουν την ύπαιθρο σε ορισμένα σενάρια χωρίς κοινωνική απόσταση, τώρα που οι εμβολιασμοί αυξάνονται και επειδή ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μικρότερος έξω.

Οι μεταβλητές για τον προσδιορισμό του πότε μπορείτε να αφαιρέσετε τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους είναι πολλές, όπως: εάν είστε εμβολιασμένοι ή μη, το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε, με ποιον είστε και η δραστηριότητα που κάνετε. Για τον εξορθολογισμό αυτών των παραμέτρων, το CDC χωρίζει τις συστάσεις του για κάλυψη εξωτερικών χώρων σε δύο κατηγορίες: αυτές για εμβολιασμένα άτομα και για μη εμβολιασμένα άτομα —όπως όλα τα παιδιά κάτω των 16 ετών, τα οποία δεν είναι ακόμη κατάλληλα για εμβολιασμό.

Ταραγμένος? Δείτε τι σημαίνει η καθοδήγηση της μάσκας εξωτερικού χώρου του CDC για τα εμβολιασμένα άτομα, για τα μη εμβολιασμένα άτομα και ποιες ταξιδιωτικές καταστάσεις πρέπει να καλύψετε ανάλογα με την κατάστασή σας, ώστε να αισθάνεστε σίγουροι για τις πεζοπορίες, τις βόλτες με το ποδήλατο και άλλες υπαίθριες περιπέτειες αυτού του καλοκαιριού.

Όταν τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να ξεσκεπάσουν σε εξωτερικούς χώρους

Για να προλογίσουμε όλη αυτή τη συζήτηση για τους εξωτερικούς χώρους, ας διευκρινίσουμε ένα πράγμα: Οι μάσκες εξακολουθούν να απαιτούνται σε μεγάλο βαθμό σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και για όσους έχουν εμβολιαστεί. Προς το παρόν, το CDC υποστηρίζει ότι οι ιδιωτικές, μικρές συγκεντρώσεις όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι είναι τα μόνα περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι μπορούν εύλογα να ξεσκεπάσουν σε εσωτερικούς χώρους με άτομα εκτός του νοικοκυριού τους. Οι επιχειρήσεις εσωτερικού χώρου, οι αεροπορικές εταιρείες και άλλοι κλειστοί τρόποι διέλευσης ανοιχτοί στο κοινό εξακολουθούν να απαιτούν καλύμματα προσώπου στις ΗΠΑ

Εκτός, ωστόσο, το CDC λέει ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να εγκαταλείψουν τις μάσκες εκτός από όταν βρίσκονται σε πλήθη, στα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται μη εμβολιασμένα άτομα που είναι ευαίσθητα στον ιό. Ο David Freedman, επίτιμος καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, λέει ότι η καθοδήγηση είναι κάτι σαν κίνητρο για τους ανθρώπους να εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού. “Τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να κάνουν σχεδόν οτιδήποτε σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, εκτός από το να παρακολουθήσουν μια γεμάτη εκδήλωση [όπως] μια συναυλία, να αθληθούν ή να πούμε ένα γεμάτο αίθριο μπαρ”, λέει ο Freedman.

Έτσι, ενώ το CDC παραδέχτηκε πρόσφατα ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να ταξιδέψουν, είναι απίθανο να το κάνουν για οποιεσδήποτε πολυσύχναστες εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους σύντομα. Τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν, ωστόσο, να κάνουν πεζοπορίες χωρίς μάσκες, βόλτες με ποδήλατο, τρέξιμο και άλλες παρόμοιες υπαίθριες δραστηριότητες που μπορεί να θέλετε να ενσωματώσετε στα ταξίδια σας. Το CDC εξακολουθεί να συνιστά τη χρήση μάσκας και την κοινωνική απόσταση σε δημόσιες παραλίες και πισίνες, που μπορεί να γεμίσουν με κόσμο, και αναφέρει στον ιστότοπό του ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω της χρήσης ψυχαγωγικών νερών». Οι μάσκες δεν συνιστώνται ενώ βρίσκεστε στο νερό γιατί μπορεί να βραχούν και θα πρέπει να τηρείτε την κοινωνική απόσταση όταν κολυμπάτε.

Γιατί η αλλαγή στην καθοδήγηση τώρα; Εάν είστε ένας από τους σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν λάβει και τα δύο εμβόλια κορονοϊού, τα πρώτα δεδομένα υποδηλώνουν ότι είναι απίθανο να προσβληθείτε από ιό και να μολύνετε ασυμπτωματικά άλλους. Ο Carlos Acuna-Villaorduna, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης με εξειδίκευση στη μαθηματική μοντελοποίηση του κορωνοϊού, λέει ότι τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η κίνηση προς την απομάκρυνση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν θα πρέπει να δημιουργήσει υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων στις ΗΠΑ, κάτι που ιστορικά έχει επηρεάσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

«Σε εξωτερικούς χώρους, σίγουρα ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρότερος», λέει η Acuna-Villaorduna. «Και τώρα οι μελέτες δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο που πιθανότατα θα μεταφραστεί σε μειωμένη μετάδοση… επομένως η επίδραση που θα μπορούσε να έχει στη μετάδοση υπό τις τρέχουσες συνθήκες μας εδώ στις ΗΠΑ θα είναι οριακή». Σημειώνει ότι τα διεθνή ταξίδια εισάγουν περισσότερους κινδύνους και μεταβλητές από ό,τι στο εσωτερικό, όπως πιο αργή ανάπτυξη εμβολιασμού από ό,τι εδώ στις ΗΠΑ

Όταν τα μη εμβολιασμένα άτομα μπορούν να ξεσκεπάσουν σε εξωτερικούς χώρους

Τα μη εμβολιασμένα άτομα μπορούν να αποκαλυφθούν σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε δύο σενάρια, σύμφωνα με το CDC: Όταν είναι μόνο με άτομα από το σπίτι τους (ή μόνοι), ή όταν είναι μόνο με άτομα που γνωρίζουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένα. Οι δραστηριότητες που επιτρέπονται σε αυτά τα σενάρια χωρίς μάσκα με το νοικοκυριό σας ή άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα περιλαμβάνουν «περπάτημα, τρέξιμο, κύλιση ή ποδήλατο σε εξωτερικούς χώρους». Ωστόσο, όταν εισάγονται άλλα μη εμβολιασμένα άτομα εκτός του νοικοκυριού, το χόμπι πρέπει να περιορίζεται σε «μια μικρή, υπαίθρια συγκέντρωση». Σχεδόν σε κάθε άλλο σενάριο, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Οι περισσότερες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους είναι χαμηλού κινδύνου για μετάδοση του κορωνοϊού, ακόμη και αν δεν είστε εμβολιασμένοι, σύμφωνα με τον Freedman, ο οποίος εκτιμά ότι η μετάδοση σε εξωτερικούς χώρους ευθύνεται για λιγότερο από το 20 τοις εκατό του συνόλου της μετάδοσης του κορωνοϊού. «Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της [εξωτερικής μετάδοσης] θα οφείλεται σε πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους, όπου οι άνθρωποι βρίσκονταν στο πλήθος για μεγάλες χρονικές περιόδους και ο αερισμός είναι περιορισμένος κατά κάποιο τρόπο», λέει ο Freedman. «Μια περιστασιακή συνάντηση για ένα λεπτό σε εξωτερικούς χώρους», όπως το να χαιρετήσεις κάποιον για λίγο ή να αγοράσεις κάτι από έναν πλανόδιο πωλητή, «ακόμη και σε κοντινή απόσταση σε εξωτερικούς χώρους, δεν έχει σχεδόν κανένα κίνδυνο», λέει.

Τι να κάνετε αν δεν είστε άβολα να βρεθείτε ξανά κοντά σε άτομα χωρίς μάσκα

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που πολλοί από εμάς κάνουμε βαλς έξω χωρίς μάσκες, οπότε πιθανότατα δεν είστε μόνοι αν αισθάνεστε άβολα να συναντήσετε αγνώστους που δεν είναι κοινωνικά απομακρυσμένοι με γυμνά πρόσωπα, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού σας. Ο Freedman, ο οποίος έχει μελετήσει τη μετάδοση του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια ταξιδιωτικών σεναρίων, όπως στα αεροπλάνα, λέει ότι μπορείτε ακόμα να λάβετε κάποια πρόσθετη προστασία συνεχίζοντας να καλύπτεστε και φυσικά, να εμβολιάζεστε εάν και όταν μπορείτε.

«Οι πολύ προσεκτικοί ή αποτρεπτικοί υγιείς εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον ήδη σχεδόν μηδενικό κίνδυνο μόλυνσης με κάλυψη», λέει ο Freedman. «Τα ευάλωτα εμβολιασμένα άτομα, [όπως οι] πολύ ηλικιωμένοι ή ανοσοκατεσταλμένοι που μπορεί να μην έχουν ανταποκριθεί πλήρως σε ένα εμβόλιο, φυσικά θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και μπορεί να θέλουν να καλύψουν».

Συνολικά, τα εσωτερικά ταξίδια είναι ασφαλέστερα επειδή οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ παρακολουθούν παραλλαγές και χορηγούν γρήγορα εμβόλια, λέει η Acuna-Villaorduna. Όμως, όταν ταξιδεύετε διεθνώς, «το επίπεδο μετάδοσης στη χώρα προορισμού πρέπει να συζητηθεί με έναν ειδικό, όπως έναν γιατρό ταξιδιωτικών ιατρών», λέει ο Freedman, ειδικά για εκείνους με υποκείμενες παθήσεις.

Η αποκάλυψη σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι σημάδι για καλύτερα πράγματα που θα έρθουν εάν και όταν οι ΗΠΑ επιτύχουν ανοσία στην αγέλη και οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα ενθαρρύνει περισσότερους Αμερικανούς να εμβολιαστούν για να μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί. Αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά για την απαιτούμενη μάσκα, τόσο εντός όσο και εκτός, και τόσο ο Freedman όσο και η Acuna-Villaorduna σημειώνουν ότι η εφαρμογή των συστάσεων των ειδικών θα είναι ζωτικής σημασίας για να επιστρέψουμε σε κάτι σαν το κανονικό.

Πώς ένα ταξίδι 74 μιλίων στο Μπαλί ενθαρρύνει τους επισκέπτες να περπατήσουν ελαφρά

Ο ναός ταιριάζει με τη διάθεση του ουρανού: μαύρη πέτρα λάβας στεφανωμένη από σκοτεινά σύννεφα καταιγίδας. Διασχίζω ένα στενό μονοπάτι κατά μήκος της εξωτερικής άκρης των ιερών τειχών του ναού, μέχρι να φτάσω στον γκρεμό που εκτείνεται πίσω του. Ο μαινόμενος ωκεανός είναι συναρπαστικός, γι’ αυτό στέκομαι να τον παρακολουθώ για ένα λεπτό, μέχρι που ένα θυμωμένο κύμα χύνει τα σπλάχνα του στα πόδια μου και με οδηγεί πίσω προς την είσοδο.

Ένας από τους περίπου 10.000 στο νησί, ο ναός Pura Gede Luhur Batu Ngaus είναι σκαρφαλωμένος στην κορυφή ενός βράχου στη δυτική ακτή του Μπαλί. Σηματοδοτεί επίσης τη δραματική αφετηρία ενός μονοπατιού αναγεννητικού τουρισμού 10 ημερών 74 μιλίων που ξεκινά από τη νότια ακτή, διασχίζει την καρδιά του νησιού και κορυφώνεται στη βόρεια ακτή. Μαζί με τρεις άλλους συγγραφείς, έχω ξεκινήσει μια συμπυκνωμένη εκδοχή που συντομεύεται ακόμη περισσότερο από την ασυνήθιστη βροχή.

Το μονοπάτι ονομάζεται Astungkara Way, η πρώτη λέξη του οποίου σημαίνει «Θεού θέλοντος». Φαίνεται κατάλληλο, λοιπόν, να ξεκινήσουμε με μια προσευχή στους πρόποδες του ναού. Κάθομαι στο ζεστό πάτωμα, βρεγμένος από ένα απαλό ψιλόβροχο που αργότερα θα εξελιχθεί σε μια επική νεροποντή. Ένα υφαντό καλάθι στο μέγεθος της παλάμης μου στηρίζεται στα πόδια μου, που περιέχει πέταλα σε διάφορα χρώματα, ένα μπισκότο και ένα λιβάνι που σιγοκαίει. Γνωστή ως κανάνγκ σάρι, αυτές οι μικρές προσφορές είναι πιπεράτες σε όλο το νησί, στους πρόποδες ενός σιντριβανιού, στην είσοδο ενός καταστήματος, στη σκιά ενός αγάλματος. Καθοδηγούμενος από την Eci, μια ηγέτιδα στο Astungkara Way που είναι τόσο συντονισμένη με την ενέργεια του νησιού όσο και με τους πιο πρόσφατους χορούς που κυκλοφορούν στο TikTok, μαζεύω πρώτα τα λευκά πέταλα και εκτελώ το τελετουργικό προσφοράς τόσο αναπόσπαστο με τον μπαλινέζικο πολιτισμό.

Το να στριμώξω δέκα ημέρες περπατήματος σε ένα ζευγάρι είναι μια αδύνατη δουλειά, αλλά τις επόμενες 48 ώρες, θα πάρω κάτι περισσότερο από μια γεύση από το πραγματικό Μπαλί, με βροχή των μουσώνων που θα οδηγήσει τα απροετοίμαστα πόδια μας μέχρι τα γόνατα μέσα σε καταρράκτες .

Όταν οι ουρανοί δεν ανοίγουν, το μονοπάτι που σας πηγαίνει με τα πόδια σας οδηγεί σε ένα γραφικό ταξίδι μέσα από γραφικούς δρόμους του χωριού, ορυζώνες και ένα καταπράσινο δάσος από μπαμπού. Τα μεγαλύτερα μονοπάτια περιλαμβάνουν επίσης μια παραδοσιακή τελετή καθαρισμού του νερού, στάσεις στους καταρράκτες και τις σπηλιές στο Taman Beji, ένα εργαστήριο ύφανσης μπαμπού και μια βόλτα σε μια κατάφυτη ζούγκλα όπου το μόνο σημάδι ανθρώπινης παρέμβασης είναι ένας εγκαταλελειμμένος γεωθερμικός σταθμός. Η λέξη “μονοπάτι”, ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην εμπειρία – είναι πιο κοντά σε ένα αγροτικό προσκύνημα, όπου κάθε στάση στη διαδρομή προσφέρει μια ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με το φαγητό μας – και από πού προέρχεται.

Το Astungkara Way ονειρεύτηκε για πρώτη φορά ο Tim Fijal, ένας Καναδός περιβαλλοντολόγος που μετακόμισε στο νησί πριν από περίπου 12 χρόνια και γρήγορα παρατήρησε τις επιπτώσεις του τουρισμού στο νησί. Σε μια χώρα που έχασε το 25 τοις εκατό της γεωργικής γης της τα τελευταία 25 χρόνια, το προσκύνημα είναι μια πρόσκληση να πατήσεις πιο ελαφριά στο έδαφος του νησιού. Το μονοπάτι άνοιξε επίσημα το 2020, αλλά κερδίζει έδαφος τώρα που η Ινδονησία άνοιξε ξανά πλήρως τα σύνορά της σε ξένους ταξιδιώτες.

Πριν χτυπήσει η πανδημία, το Μπαλί προσέλκυε πάνω από έξι εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, αλλά η Astungkara Way απομακρύνεται από τουριστικές παγίδες. «Ξοδέψαμε περίπου ένα χρόνο χαράσσοντας την πορεία για το μονοπάτι», λέει ο Fijal. «Είναι όλα υπάρχοντα μονοπάτια, αλλά είναι συνδυασμένα έτσι ώστε κάθε προορισμός να έχει τη δική του αναγεννητική λογική για να συμπεριληφθεί στο μονοπάτι».

Ακόμη και στο σύντομο χρονικό διάστημα που πέρασα εκεί, κατάλαβα τι σημαίνει πραγματικά αναγεννητικός τουρισμός. Έμαθα για την κομποστοποίηση στο Jiwa Community Garden και αγκάλιασα ένα δέντρο 700 ετών. Συνάντησα έναν εγκάρδιο αγρότη φρούτων δράκων, ο οποίος άλλαξε τις τσιμεντένιες κολόνες που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη στήριξη του αμπελώνα με ένα πιο οργανικό πλαίσιο από κομμένα δέντρα Καπόκ. Δοκίμασα τον γλυκό πολτό των φρούτων κακάο στο Rumah Desa, το οποίο προσφέρει μαθήματα μαγειρικής σε ένα παραδοσιακό μπαλινέζικο οικογενειακό συγκρότημα, και είχα δείπνο με τους Ayu και Wahyu, νεόνυμφους που άρχισαν μια φυσική φάρμα που ονομάζεται Sandan, με πολλά κουνέλια των οποίων τα ούρα χρησιμοποιούν για κομπόστ. Καθώς καθόμασταν μαζί τους κάτω από τη δομή από μπαμπού που φιλοξενεί ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατάλαβα ότι σπάνια, έως ποτέ, δεν ξέρω από πού προέρχονται τα προϊόντα στο πιάτο μου. Κι όμως εκεί ήμασταν,

Είναι εύκολο να πάτε στο Μπαλί και να περάσετε τις μέρες σας κάνοντας ναούς ή ξαπλώνοντας σε μια παραλία, αλλά στο μονοπάτι Astungkara Way, βρήκα μια βαθύτερη σύνδεση με τη γη. Αυτό είναι από σχέδιο. «Νομίζω ότι οι ξένοι μπορούν συχνά να έρχονται σε μέρη όπως το Μπαλί και να αισθάνονται υποχρεωμένοι να βοηθήσουν, αλλά καταλήγουν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό», λέει ο Fijal. «Αλλά αυτή είναι πραγματικά μια ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την τοπική κοινότητα και να εργαστούμε για κάτι μαζί».

Ο Fijal θυμάται πώς, το 2010, εμπνεύστηκε από μια ομιλία Ted που δόθηκε από τον John Hardy, τον συνιδρυτή του Green School Bali, ενός υπαίθριου σχολείου που ευνοεί την πρακτική μάθηση. Θυμάται μια συγκεκριμένη γραμμή από την ομιλία που είχε κάπως έτσι: «Τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν για τον κύκλο του ρυζιού, ζουν τον κύκλο του ρυζιού». Σήμερα, το Astungkara Way δίνει στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να «ζήσουν» τον κύκλο του ρυζιού, ενώ παράλληλα δίνει πίσω στην τοπική κοινότητα – την τρίτη ημέρα του μονοπατιού, μπορείτε πραγματικά να φυτέψετε σπόρους ρυζιού και να τραβήξετε ζιζάνια χρησιμοποιώντας τοπικά εργαλεία.

Καθώς περπατάμε προς το Κέντρο εκμάθησης Astungkara, μια άλλη κατασκευή από μπαμπού που υψώνεται ανάμεσα σε ένα αστραφτερό συνονθύλευμα από ορυζώνες, παρατηρώ δύο στενές τάφρους που πλαισιώνουν το μονοπάτι μας. Αυτή είναι η πρώτη μου ματιά σε ένα αρχαίο δίκτυο που χτίστηκε πριν από περισσότερα από 1.200 χρόνια. Γνωστό ως Subak, είναι η απάντηση του Μπαλί στη δίκαιη άρδευση, κατά την οποία το νερό από ένα ποτάμι ή ένα φράγμα εκτρέπεται σε ένα σύνολο τεχνητών καναλιών, πριν χυθεί τελικά στους ορυζώνες. Κάθε αγροτεμάχιο συνδέεται με σωλήνες από μπαμπού ή μικρά υδραγωγεία που διασφαλίζουν την ομοιόμορφη κατανομή του νερού σε όλο το τοπίο.

Όταν φτάνουμε στο κέντρο εκμάθησης, κάθομαι σε έναν κύκλο με την ομάδα της Astungkara—μισή ντουζίνα απόφοιτοι τοπικών γεωργίας με μια νεανική ενέργεια που είναι πιο σπάνια σε αυτόν τον τομέα. Καθώς ακούω τις ιστορίες τους, εντυπωσιάζομαι από τη δέσμευσή τους στη γη. Κοιτάζω έξω τους ορυζώνες, πρόθυμος ο ήλιος να σπάσει τα σύννεφα, και αναρωτιέμαι πόσους κύκλους ρυζιού έχει δει αυτό το νησί πριν από αυτούς, και πόσους άλλους θα γίνει μάρτυρας, χάρη σε αυτούς.

Η Alaska Airlines τροφοδότησε ένα αεροπλάνο με… δέντρα;, Απόκρυψη εξωτερικού χώρου: Τι σημαίνει η νέα καθοδήγηση του CDC για τους ταξιδιώτες, Πώς ένα ταξίδι 74 μιλίων στο Μπαλί ενθαρρύνει τους επισκέπτες να περπατήσουν ελαφρά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *