Εξερευνώντας την ισλαμική κληρονομιά της Ρωσίας

By | 13 Φεβρουαρίου, 2023

Εξερευνώντας την ισλαμική κληρονομιά της Ρωσίας

Ο λόγος του προφήτη Μωάμεθ πιστεύεται ότι έφτασε στο σημερινό ρωσικό έδαφος στις αρχές του 8ου αιώνα μ.Χ. Επτά από τις 22 δημοκρατίες της Ρωσίας έχουν μουσουλμανικές πλειοψηφίες και –αν και λείπουν τα επίσημα στοιχεία απογραφής– σύμφωνα με τον Σεΐχη Rawil Gaynetdin, τον Μεγάλο Μουφτή της Ρωσίας, η χώρα φιλοξενεί περίπου 25 εκατομμύρια μουσουλμάνους.

Η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη έχουν σημαντικές μουσουλμανικές κοινότητες, όπως και οι ρωσικές περιοχές, όπως το Ταταρστάν, το Μπασκορτοστάν και ο Καύκασος. Σε καθεμία από αυτές τις τοποθεσίες υπάρχουν αξιοθέατα που μιλούν για πάνω από μια χιλιετία ισλαμικού πολιτισμού στη Ρωσία.

Τζαμιά του καθεδρικού ναού

Ο αριθμός των μουσουλμάνων που ζουν στη Μόσχα πιστεύεται ότι φτάνει το 1,5 εκατομμύριο, υπερδιπλάσιος από τον ισλαμικό πληθυσμό του Λονδίνου. Υπάρχουν, ωστόσο, μόνο τέσσερα επίσημα τζαμιά, με κυριότερο το Τζαμί του Καθεδρικού Ναού. Ένα τζαμί χτίστηκε για πρώτη φορά εδώ το 1904 και επέζησε στις ζοφερές αντιθρησκευτικές μέρες της Σοβιετικής Ένωσης, για να υποκύψει στη φθορά το 2011. Ανοικοδομήθηκε εξ ολοκλήρου με κόστος 170 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, το σημερινό κτίριο άνοιξε ξανά το 2015, Οι έξι όροφοι και οι προσαρτημένες αίθουσες προσφέρουν χώρο για έως και 10.000 πιστούς. Πλούσια διακοσμημένο σε βυζαντινό στιλ, το τζαμί διαθέτει μιναρέδες ύψους 72 μέτρων και έναν κεντρικό τρούλο διακοσμημένο με 12 κιλά φύλλου χρυσού εσωτερικά και εξωτερικά.

Η Αγία Πετρούπολη έχει την τύχη να έχει το αρχικό τζαμί του καθεδρικού ναού, το οποίο άνοιξε τελετουργικά το 1913 για να συμπέσει με την 300ή επέτειο της δυναστείας των Ρομανόφ. Σχεδιασμένο σύμφωνα με το πρότυπο Gur-e Amir της Σαμαρκάνδης (το μαυσωλείο του κατακτητή Ταμερλάνου του 14ου αιώνα), το κτίριο εκθαμβώνει με τα διακοσμητικά μωσαϊκά από πλακάκια λάπις-μπλε. Τόσο περίπλοκος είναι ο σχεδιασμός του που μόλις το 1920 το τζαμί ολοκληρώθηκε πλήρως και ήταν έτοιμο για καθημερινή λατρεία.

Κατά μήκος του ποταμού Νέβα, το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ περιέχει ισλαμικά αντικείμενα και θησαυρούς που χρονολογούνται από τη Χρυσή Ορδή, το Μογγολο-τουρκικό χανάτο που κυβέρνησε σε μεγάλο μέρος της σημερινής ρωσικής επικράτειας μεταξύ του 13ου και του 15ου αιώνα. Οι γκαλερί που είναι αφιερωμένες στις καλές τέχνες του Βυζαντίου και της Περσίας, συμπεριλαμβανομένης της μεταλλοτεχνίας, της κεραμικής, των χαλιών και των έργων ζωγραφικής, ανταποκρίνονται στα γύρω ρωσικά αυτοκρατορικά μεγαλεία.

Μπόλγκαρ και Καζάν

Η καρδιά της Χρυσής Ορδής βρισκόταν στο κέντρο του ποταμού Βόλγα, όπου εντυπωσιακά ερείπια της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας βρίσκονται στο Καταφύγιο του Ιστορικού-Αρχιτεκτονικού Μουσείου του Κρατικού Κρατικού Μπολγκάρ που έχει καταχωριστεί στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Το 922, ο Βούλγαρος ηγεμόνας του Βόλγα Aydai Khan ασπάστηκε το Ισλάμ, ξεκινώντας τη δημιουργία ενός κέντρου ισλαμικού πολιτισμού. Σε άλλο σημείο της πόλης μπορείτε να δείτε το πιο πρόσφατο Λευκό Τζαμί, που χτίστηκε το 2012 και ονομάστηκε το Ταζ Μαχάλ της Ρωσίας για την αρχιτεκτονική του ομοιότητα με την ινδική εικόνα. Στον ποταμό σταθμό που συνδέει το Bolgar με την πρωτεύουσα του Ταρταρστάν, Καζάν, μάθετε περισσότερα για τις ρίζες του Ισλάμ στην περιοχή στο Μουσείο Πολιτισμού Bolgar.

Στα μέσα του 15ου αιώνα το Καζάν είχε επισκιάσει για πολύ καιρό το Μπόλγκαρ και ο πλούτος της περιοχής τράβηξε την προσοχή του Τσάρου Ιβάν Δ’ (του Τρομερού), του οποίου τα στρατεύματα κατέκτησαν την πόλη το 1552. Οι Ρωσικές Ορθόδοξες και Μουσουλμανικές κουλτούρες συνυπήρξαν εδώ από τότε, μια θρησκευτική δυαδικότητα που συμβολίζεται δίπλα στο όμορφο Τζαμί Kul Sharif δίπλα-δίπλα με τον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού στο πέτρινο φρούριο του Κρεμλίνου του Καζάν.

Το Kul Sharif ολοκληρώθηκε το 2005, εγκαίρως για τους εορτασμούς της χιλιετίας του Καζάν, την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσουλμανικού Κινηματογράφου του Καζάν. Το παλαιότερο τζαμί της πόλης είναι το Mardzhani, το οποίο χρονολογείται από τη δεκαετία του 1770. Θα βρείτε αυτό το όμορφο κτήριο με πράσινη στέγη με τον ενιαίο, κεντρικό μιναρέ του στον οικισμό των Παλιών Τατάρων, που κάποτε ήταν γκέτο για τους Τατάρους της πόλης μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα. Η περιοχή είναι διάσπαρτη με ιστορικά ξύλινα σπίτια. Εδώ θα βρείτε επίσης το εστιατόριο χαλάλ Tatarskaya Usadba, το οποίο σερβίρει παραδοσιακή ταταρική κουζίνα, συμπεριλαμβανομένης της κλασικής γλυκιάς από το Καζάν .

Ανατολικά προς τα Ουράλια, νότια προς την Κασπία Θάλασσα

Κοντά στα χαμηλά Ουράλια Όρη που χωρίζουν την Ευρωπαϊκή Ρωσία από την Ασιατική Ρωσία, ο μουσουλμανικός πολιτισμός αντέχει στην Ούφα, την πρωτεύουσα του Μπασκορτοστάν. Για αιώνες η δημοκρατία φιλοξενεί τους μουσουλμάνους Τούρκους Μπασκίρ, οι οποίοι από το 1830 προσκυνούν στο Παλιό Τζαμί της πόλης (κοινώς αποκαλούμενο Τζαμί Turkayev, από τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται). Στη δεκαετία του 1990, ο ρόλος του ως το κύριο τζαμί της πόλης αντικαταστάθηκε από το Τζαμί Lala Tyulpan στο Victory Park. σημαίνει «τουλίπα» στα ρωσικά και οι δίδυμοι μιναρέδες του τζαμιού ύψους 53 μέτρων είναι χτισμένοι για να μοιάζουν με το λουλούδι.

Εκεί όπου ο ποταμός Βόλγας διασπάται σε ένα δέλτα με πολλά δάχτυλα που διηθείται στην Κασπία Θάλασσα, βρίσκεται το Αστραχάν που ήταν η πρωτεύουσα ενός Χανάτου για έναν αιώνα από το 1459. Όπως και με το Καζάν, ο Ιβάν ο Τρομερός κατέλαβε την πόλη το 1556 και έχτισε ένα Κρεμλίνο για να ιδρύσει μια εμπορική πύλη με την Κεντρική Ασία – έναν ρόλο που η πόλη διατηρεί σήμερα. Εξερευνήστε τη συνοικία Kryusha για να ανακαλύψετε μια τριάδα τζαμιών: το Λευκό Τζαμί, που χρονολογείται από το 1810 και ο παλαιότερος τέτοιος τόπος λατρείας της πόλης. το Κόκκινο Τζαμί με τη λεπτομερή πρόσοψη από τούβλα. και το πρόσφατα ανακαινισμένο Μαύρο Τζαμί, που ονομάζεται έτσι λόγω των μαύρων θόλων του. Για περισσότερη γεύση από την Κεντρική Ασία, δεν πρέπει να χάσετε το Tatar-Bazar με τους πάγκους του γεμάτους καρπούζια και άλλα προϊόντα.

Στον Καύκασο

Η Τσετσενία και το Νταγκεστάν στον νοτιοανατολικό Καύκασο είναι τα πιο ισλαμικά μέρη της Ρωσίας, αλλά είναι επίσης από τα πιο δυνητικά επικίνδυνα. Οι αιματηροί πόλεμοι που κατέκλυσαν την Τσετσενία τη δεκαετία του 1990 έχουν τελειώσει, αλλά ο ισλαμικός εξτρεμισμός συνεχίζει να ευδοκιμεί εδώ, οδηγώντας περιστασιακά σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των μαχητών. Στοιχεία του ισλαμικού νόμου ισχύουν στην Τσετσενία, όπου η κατάσταση για την τοπική LGBT κοινότητα είναι τραγική.

Για αυτούς τους λόγους, το Lonely Planet δεν ερευνά αυτούς τους προορισμούς. Τούτου λεχθέντος, γνωρίζουμε ότι οι περιηγήσεις πραγματοποιούνται με επιτυχία στην περιοχή από ειδικούς τοπικούς οδηγούς, συμπεριλαμβανομένου του Caucasus Explorer. Τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν το Derbent, μια αρχαία πόλη στην Κασπία Θάλασσα, που έχει καταγραφεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, που στέφεται από ένα υπέροχο φρούριο και φιλοξενεί το Τζούμα Τζαμί (το παλαιότερο τζαμί της Ρωσίας που πιστεύεται ότι χρονολογείται από το 733). Στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι, το υπέροχο Τζαμί Αχμάντ Καντίροφ, που ολοκληρώθηκε το 2008 και το επίκεντρο ενός πάρκου 14 εκταρίων, είναι διαμορφωμένο σύμφωνα με το Τζαμί Σουλτάν Αχμέτ της Κωνσταντινούπολης.

Russia

Εύρεση του πρωτοποριακού πνεύματος του Σιάτλ, Προορισμοί με τις καλύτερες τιμές στην Ευρώπη για το 2013, Εξερευνώντας την ισλαμική κληρονομιά της Ρωσίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *