Εκκενώθηκε αεροπλάνο United στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ μετά από πυρκαγιά στον κινητήρα

By | 13 Φεβρουαρίου, 2023

Εκκενώθηκε αεροπλάνο United στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ μετά από πυρκαγιά στον κινητήρα

Μια πτήση της United Airlines με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο από το διεθνές αεροδρόμιο Newark Liberty στο Νιου Τζέρσεϋ εκκενώθηκε πριν φύγει από την άσφαλτο το βράδυ της Τρίτης, αφού ένας κινητήρας στο αεροπλάνο έπιασε φωτιά. Λίγο πριν τις 22:00 τοπική ώρα, αξιωματούχοι στον πύργο του αεροδρομίου εντόπισαν φωτιά σε έναν κινητήρα του Boeing 757 καθώς τροχοδρομούσε στον διάδρομο προσγείωσης, αναφέρει το CNN. Το αεροπλάνο εκκενώθηκε και το αεροδρόμιο έκλεισε για περίπου μία ώρα.

Μόλις η πτήση 1579 ειδοποιήθηκε για τη φωτιά, το αεροπλάνο ανέπτυξε τις τσουλήθρες εκκένωσης έκτακτης ανάγκης και και οι 124 επιβάτες συνόδευσαν έξω από το αεροπλάνο και στην άσφαλτο. Η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, που επιβλέπει το αεροδρόμιο του Νιούαρκ, ανάρτησε το βράδυ της Τρίτης στο Twitter ότι πέντε άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διαδικασία εκκένωσης και ότι άλλοι επιβάτες που πετούν μέσω του Νιούαρκ θα πρέπει να αναμένουν μεγάλες καθυστερήσεις για το υπόλοιπο της νύχτας. Από την επαναλειτουργία του αεροδρομίου, ένας εκπρόσωπος της United είπε στο CNN ότι οι επιβάτες της πτήσης 1579 φιλοξενούνται σε επόμενες πτήσεις προς το Σαν Φρανσίσκο. Η United δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αιτία της πυρκαγιάς.

Ένας επιβάτης είπε στο CNN ότι το περιστατικό συνέβη ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν στην ουρά για απογείωση. «Ο πιλότος μπήκε και είπε ότι θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά καθώς ήμασταν το Νο. 18 για να απογειωθούμε», είπε ο Lo Tooney. «Στη συνέχεια, περίπου πέντε με δέκα λεπτά αργότερα αρχίσαμε να κινούμαστε και μετά ο πιλότος βγήκε στον αέρα και είπε «Οι αεροσυνοδοί ετοιμάζονται να απομακρυνθούν». Μετά την αποβίβαση μέσω των τσουλήθρων, οι επιβάτες μεταφέρθηκαν πίσω στο κτίριο του κεντρικού τερματικού σταθμού με λεωφορεία. Μετά την εκκένωση, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο βρέθηκαν μέλη έκτακτης ανάγκης για να περιθάλψουν ελαφρά τραύματα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά όταν ένα αεροπλάνο της American Airlines εκκενώθηκε στο αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγο, όταν ένας κινητήρας έπιασε φωτιά πριν από την απογείωση. Το Reuters αναφέρει ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ απέδωσε τη φωτιά σε μια «ανεξέλεγκτη» βλάβη του κινητήρα, ένα σπάνιο περιστατικό κατά το οποίο τμήμα του κινητήρα σπάει προκαλώντας διαρροή καυσίμου και εκτόξευση βλημάτων κατά μήκος του διαδρόμου.

Συνήγορος του Πολίτη: Νοέμβριος 2012

Ο ακούραστος διαμεσολαβητής μας του ταξιδιωτικού σας σναφού

Χωρίς ανάσα στη Βαρκελώνη: Δεξαμενή σχεδίων πτήσης λόγω ανάμειξης οξυγόνου

Την άνοιξη, η γυναίκα μου και εγώ κλείσαμε ένα ταξίδι 18 διανυκτερεύσεων στην Ευρώπη. Ταξιδεύει με φορητό συμπυκνωτή οξυγόνου (POC) που είναι εγκεκριμένο από τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες και ο ταξιδιωτικός μας πράκτορας υπέβαλε τις απαιτούμενες πληροφορίες κατά την κράτηση του δρομολογίου. Είχαμε προγραμματιστεί να πετάξουμε από τη Βαρκελώνη στη Σεβίλλη στην Iberia (συνολικά 250 $), χωρίς να γνωρίζουμε ότι η πτήση ήταν κοινόχρηστος κωδικός στη Vueling, μια εταιρεία χαμηλού κόστους.

Το Vueling απαγόρευσε τη χρήση φορητού οξυγόνου στο αεροσκάφος, αλλά ήταν μόνο μια πτήση 90 λεπτών, επομένως δεν ήταν πρόβλημα. Κατά το check-in, ο πράκτορας επιβεβαίωσε ότι μπορούσαμε να πάρουμε το POC επί του σκάφους. έπρεπε να πληρώσουμε 220 $ για τις υπόλοιπες επιπλέον αποσκευές μας και κατευθυνθήκαμε προς την πύλη με μιάμιση ώρα για να περισσέψει.

Κατά την επιβίβαση, ωστόσο, ένας πράκτορας της πύλης Vueling είπε ότι το POC δεν επιτρεπόταν επί του σκάφους, ακόμη κι αν δεν θα χρησιμοποιηθεί. Οι παραδοτέες αποσκευές μας περίμεναν στην παραλαβή των αποσκευών, είπε, χωρίς να προσφέρει καμία επιλογή για έλεγχο του POC ούτε προτάσεις για εναλλακτική μεταφορά στη Σεβίλλη. Πίσω στο γκισέ εισιτηρίων, βρήκαμε έναν διαφορετικό πράκτορα Vueling σε υπηρεσία. Είπε ότι χάσαμε την πτήση και δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Η μόνη μας επιλογή ήταν να αγοράσουμε θέσεις σε μια πτήση της Iberia για 1.460 $ (συμπεριλαμβανομένων 130 $ για τσάντες).

Μόλις επιστρέψαμε, υποβάλαμε αξίωση στην Iberia, η οποία διαβίβασε το θέμα στη Vueling. Πέρασαν πολλοί μήνες και καμία απάντηση. Απογοητευμένοι, αμφισβητήσαμε τη χρέωση μέσω της πιστωτικής μας κάρτας, αλλά μας είπαν ότι η Vueling μας κατέγραψε ως “μη εμφάνιση”, οπότε η χρέωση επικυρώθηκε. Η ταξιδιωτική μας ασφάλιση δεν θα παρείχε επιστροφή χρημάτων επειδή δεν καθυστερήσαμε. Έχουμε χάσει 1.500 $ (υπολογίζοντας τις χρεώσεις συναλλαγών σε νόμισμα) λόγω της ανεξήγητης άρνησης της Vueling να μας επιβιβάσει. Μπορείτε να μας βοηθήσετε να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω;

Ρόμπερτ Λούμπιτζ

Ellicot City, Μέριλαντ

Μια πολιτική οξυγόνου εξαφανίζεται στον αέρα.

Ο Διαμεσολαβητής επικροτεί τους Lubitzes για την υπομονή τους σε αυτή τη συγκεχυμένη κατάσταση. Γιατί απορρίφθηκε το POC στην πύλη; Δεν βρήκαμε εξαιρέσεις τέτοιου εξοπλισμού στους όρους μεταφοράς της αεροπορικής εταιρείας, γι’ αυτό γράψαμε στην Iberia (μέτοχο της Vueling). Λάβαμε μια άμεση απάντηση από έναν πράκτορα ο οποίος είπε ότι η υπόθεση θα έπρεπε να διεκπεραιωθεί από τη Vueling, αλλά συμφώνησε να επιστραφούν τα τέλη αποσκευών 220 $.

Επικοινωνήσαμε επανειλημμένα με τη Vueling σε διάστημα δύο μηνών προτού λάβουμε μια απάντηση που υποσχόταν να εξετάσουμε το θέμα. Λίγο αργότερα, ο Vueling έγραψε απευθείας στους Lubitzes, ζητώντας τα τραπεζικά στοιχεία τους. Κρατώντας ενήμερο τον Συνήγορο του Πολίτη, το ζευγάρι απάντησε στο αίτημα. Μια εβδομάδα αργότερα, 1.500 $ εμφανίστηκαν στον λογαριασμό τους – μια σιωπηρή παραδοχή της αδικοπραγίας.

Σύμφωνα με τον Νόμο για τους Αμερικανούς με Αναπηρίες του 1990, τα ταξίδια εσωτερικού έχουν ενημερωθεί προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ειδικές ανάγκες. Μέχρι στιγμής, η Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπορίας απαριθμεί 12 POC που λειτουργούν με μπαταρίες (συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου που έφεραν οι Lubitzes) που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Μεταφορών για χρήση στο πλοίο. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες απαιτούν επίσης μια σημείωση στο επιστολόχαρτο του γιατρού που προσδιορίζει τον εξοπλισμό και την ιατρική κατάσταση και οι επιβάτες πρέπει να έχουν το γράμμα στη διάθεσή τους για κάθε σκέλος του ταξιδιού.

Κάθε αερομεταφορέας που προσγειώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες (η Vueling δεν το κάνει) πρέπει να επιτρέπει στους επιβάτες να χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές κατά την πτήση, αλλά δεν έχουν όλες οι χώρες παρόμοιους κανονισμούς. Το βάρος σας είναι να λάβετε πλήρη στοιχεία από ξένη αεροπορική εταιρεία, γραμμή κρουαζιέρας κ.λπ., πριν αγοράσετε ή κάνετε κράτηση. Οι αεροπορικές εταιρείες χρειάζονται συνήθως ειδοποίηση τουλάχιστον 48 ωρών για την επιβίβαση ενός POC. Εάν ένας ταξιδιωτικός πράκτορας κάνει τις ρυθμίσεις, λάβετε γραπτή επιβεβαίωση ότι το POC επιτρέπεται ή λάβετε την επιβεβαίωση μόνοι σας από την αεροπορική εταιρεία.

Όπως έμαθαν οι Lubitzes στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, η έλλειψη επιβεβαιωμένων πληροφοριών από την αεροπορική εταιρεία δεν τους άφησε άμεση προσφυγή.

Ο Διαμεσολαβητής προσφέρει δωρεάν υπηρεσία συμβουλών και διαμεσολάβησης.** **Λόγω του όγκου των επιστολών που λαμβάνουμε, δεν μπορούμε να ενεργήσουμε σε όλες τις περιπτώσεις.

Γράψτε στον Διαμεσολαβητή στη διεύθυνση (4 Times Square, Νέα Υόρκη, NY 10036) και συμπεριλάβετε όλη την τεκμηρίωση και όλες τις φωτογραφίες. Λάβετε υπόψη ότι δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε υποβολές που αποστέλλονται μέσω e-mail. Η αλληλογραφία πρέπει να είναι δακτυλογραφημένη και να περιλαμβάνει διεύθυνση και αριθμό τηλεφώνου ημέρας.

Όλες οι υποβολές περιέρχονται στην ιδιοκτησία και δεν θα επιστραφούν. Οι υποβολές μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία και μπορούν να δημοσιευτούν ή να χρησιμοποιηθούν με άλλο τρόπο σε οποιοδήποτε μέσο.

ηλεκτρονικό ταχυδρομείο διαμεσολαβητή

Εικονογράφηση R. Kikuo Johnson

Macy’s Thanksgiving Day Parade 2020: Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς να παρακολουθήσετε

Η Ημέρα των Ευχαριστιών θα είναι διαφορετική για τους Αμερικανούς φέτος. Οι περιορισμοί στις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους σε πολιτείες σε όλη τη χώρα σημαίνουν ότι οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μπορεί να αναβληθούν μέχρι αργότερα την άνοιξη, όταν φαίνεται ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να έχει ευρύτερη διανομή. Ακόμα κι αν η Ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάζεται κυρίως μέσω του Zoom, υπάρχει μια ετήσια παράδοση που μπορούμε να απολαύσουμε από την ασφάλεια και την άνεση των σπιτιών μας.

Στην 94η χρονιά του, το Macy’s Thanksgiving Day Parade 2020 έχει επανασχεδιαστεί πλήρως για την πανδημία. Θα εξακολουθήσει να συμβαίνει, αλλά για ένα κοινό μόνο στην τηλεόραση, στους δρόμους της Νέας Υόρκης και σε μαγνητοσκοπημένα τμήματα με μεγάλα ονόματα που δίνουν τα είδη των εορταστικών παραστάσεων που περιμέναμε. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που κάνουμε αυτό το κάνουμε πάντα», είπε η εκτελεστική παραγωγός της παρέλασης Σούζαν Τερσέρο σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη νέα μορφή. «Θέλουμε να δώσουμε ένα δώρο στους Νεοϋορκέζους και σε ολόκληρη τη χώρα το πρωί της Ημέρας των Ευχαριστιών». Εδώ είναι τι μπορείτε να περιμένετε.

Η σειρά Macy’s Thanksgiving Day Parade 2020

Η Savannah Guthrie και ο Hoda Kotb του NBC θα είναι οι παρουσιαστές της εκπομπής και, σε λίγο καλά νέα, το ίδιο θα κάνει και ο Al Roker, ο οποίος ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη. «Ελπίζουμε ότι ο Αλ θα είναι στην τυπική του σπάνια μορφή την ημέρα της παρέλασης», είπε ο Kotb στη συνέντευξη Τύπου. «Περνάει μια δύσκολη στιγμή, αλλά όπως του είπα, ποτέ δεν είναι «το έχεις αυτό, το έχεις αυτό». Όσο για την ίδια την παρέλαση, θα περιλαμβάνει 18 μπαλόνια από τον Snoopy μέχρι τον Sponge Bob που θα φτάνουν σχεδόν τα 50 πόδια σε ύψος, 35 πλωτήρες (συμπεριλαμβανομένων πέντε νέων) και μουσική από περίπου δύο ντουζίνες ερμηνευτές, συμπεριλαμβανομένων των Dolly Parton και Patti LaBelle.

Τι διαφορετικό θα έχει η παρέλαση της Ημέρας των Ευχαριστιών του Macy;

Σε ένα σπάσιμο της παράδοσης για λόγους ασφάλειας, η παρέλαση παράγεται φέτος αποκλειστικά για οθόνες. Ορισμένες μουσικές παραστάσεις θα ηχογραφηθούν εκ των προτέρων και δεν θα υπάρχει δημόσια προβολή κατά τη διάρκεια του φουσκώματος και των σκηνικών μπαλονιών ή μέρη για συγκέντρωση και παρακολούθηση. Οι διοργανωτές ανέβαλαν επίσης τη συμμετοχή του κανονικού στελέχους των μπάντες που ταξιδεύουν από όλη τη χώρα. Στη θέση τους, η παρέλαση θα τιμήσει την πόλη και όλες τις προκλήσεις που έχει υπομείνει φέτος, συμπεριλαμβάνοντας ομάδες από πολλές από τις εορταστικές παρελάσεις που η Νέα Υόρκη έπρεπε να ακυρώσει το 2020, όπως το Puerto Rican Day Parade και το Mermaid Parade του Coney Island. κουλοχέρηδες. Τα πρωτόκολλα COVID που ισχύουν σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη θα ισχύουν επίσης: Όλοι οι συμμετέχοντες θα φορούν μάσκες και θα τηρούν απόσταση ασφαλείας (αντί για μεγάλο αριθμό χειριστών,

Πού πηγαίνει το Macy’s Parade;

Συνήθως η παρέλαση συνεχίζεται για 2,5 μίλια, κατά μήκος της δυτικής πλευράς του Central Park, μέσω του Columbus Circle και κάτω από την 6η Λεωφόρο μέχρι το εμβληματικό κατάστημα του Macy’s στην Herald Square. Φέτος, δεν θα πραγματοποιηθεί πορεία στους δρόμους, και ενώ θα υπάρχουν ακόμα μπαλόνια και πλωτήρες, κανένας από τους χώρους της σκηνής δεν δημοσιοποιείται για λόγους ασφαλείας και για να αποτραπούν μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων. Καμία περιοχή δεν θα είναι ανοιχτή για ζωντανή προβολή.

Πώς μπορώ να παρακολουθήσω την παρέλαση της Ημέρας των Ευχαριστιών του Macy;

Η φετινή παρέλαση θα είναι αποκλειστικά τηλεοπτική και ροή ροής. Μπορείτε να παρακολουθήσετε στο NBC από τις 9 το πρωί έως το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου, σε όλες τις ζώνες ώρας. Η παρέλαση θα μεταδίδεται επίσης ταυτόχρονα στα ισπανικά στο Telemundo και θα μεταδίδεται οπουδήποτε το NBC είναι διαθέσιμο ζωντανά όπως το Hulu. Θα μεταδοθεί επίσης σε συνεργασία με τη Verizon στους λογαριασμούς Twitter και YouTube της ασύρματης εταιρείας.

Γιατί οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν ταινία για να διορθώσουν τα αεροπλάνα τους

Το 2015, φωτογραφίες εργαζομένων στη συντήρηση της easyJet που χρησιμοποιούν ταινία σε κινητήρα αεροσκάφους έγιναν viral, ωθώντας τους αεροπορικούς ταξιδιώτες να αναρωτηθούν αν μπορούν να το κάνουν πραγματικά. Η σύντομη απάντηση είναι ναι, η συντήρηση της αεροπορικής εταιρείας μπορεί να περιλαμβάνει ταινία, αλλά η μακροσκελής απάντηση είναι αυτή που θέλετε να θυμάστε αν τύχει να την εντοπίσετε να χρησιμοποιείται στην πτήση σας.

«Αυτό που βλέπετε στην πραγματικότητα είναι μια ταινία συγκόλλησης αλουμινίου βαρέως τύπου γνωστή ως «ταινία ταχύτητας»», εξηγεί ο πιλότος της αεροπορικής εταιρείας Πάτρικ Σμιθ στην ιστοσελίδα του Ask The Pilot. “Είναι μια προσωρινή επιδιόρθωση και χρησιμοποιείται μόνο σε επιφανειακά ή μη κρίσιμα εξαρτήματα, μέχρι να γίνουν πιο ουσιαστικές επισκευές αργότερα.”

Εάν η κολλητική ταινία ακούει στο όνομα “jeesusteippi” στη Φινλανδία, που μεταφράζεται σε “Ταινία Ιησού” επειδή “σε σώζει”, τότε η ταινία ταχύτητας υψηλής απόδοσης θα μπορούσε να ονομαστεί ταινία θεού. Είναι ευαίσθητο στην πίεση, εγκεκριμένο για χρήση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) και έχει σχεδιαστεί για να προσκολλάται στην άτρακτο του αεροπλάνου, ακόμη και όταν ταξιδεύετε με 550 mph, την τυπική ταχύτητα κρουαζιέρας ενός Boeing 777. Είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση μικρών και καλλυντικές επισκευές, αλλά δεν έχουν σχεδιαστεί – και δεν χρησιμοποιούνται για – επισκευές βαρέως τύπου, όπως, ας πούμε, όταν δύο αεροπλάνα κουμπώνουν και καταστρέφουν τα φτερά τους, που συνέβη νωρίτερα φέτος στο διεθνές αεροδρόμιο Sky Harbor του Phoenix.

Γιατί τα παράθυρα του αεροπλάνου έχουν μικροσκοπικές τρύπες;

Εάν το αεροσκάφος σας χρειάζεται πιο σοβαρές επιδιορθώσεις, να είστε βέβαιοι ότι η πτήση θα καθυστερήσει ή το αεροπλάνο θα τεθεί εκτός λειτουργίας μέχρι να ολοκληρωθεί η συντήρηση και να υπογραφεί στις εργασίες. Ο Smith αναφέρει επίσης έναν βετεράνο μηχανικό αεροπορικών εταιρειών που είπε ότι «ορισμένες από τις κασέτες που χρησιμοποιούμε κοστίζουν εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες δολάρια, ανά ρολό. Η ταινία ταχύτητας είναι ένα από αυτά. Τελευταία άκουσα, κοστίζει περίπου 700 $ ανά ρολό πλάτους τεσσάρων ιντσών.” Σε αυτή την τιμή, οι επισκευές με ταινία ταχύτητας μπορεί κάλλιστα να κοστίσουν στην αεροπορική εταιρεία περισσότερο από ό,τι κάνει από το αεροπορικό σας εισιτήριο.

Παρά όλα αυτά, η κανονική κολλητική ταινία έχει τις χρήσεις της στις εμπορικές πτήσεις. Για παράδειγμα, είναι ένας εύχρηστος συμπληρωματικός περιορισμός στις χειροπέδες με φερμουάρ για απείθαρχους επιβάτες, όπως στην περίπτωση του μεθυσμένου και πολεμοχαρή επιβάτη της Icelandair που έπνιξε και έφτυσε τους συνεπιβάτες το 2013. Η κολλητική ταινία τον κράτησε ασφαλή και το υπόλοιπο αεροπλάνο ασφαλίστε τον για το υπόλοιπο της υπερατλαντικής πτήσης. Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, κολλητική ταινία βοήθησε να υποτάξει έναν άνδρα που προσπαθούσε να μπει στο πιλοτήριο μιας πτήσης της American Airlines από το Λος Άντζελες στη Χονολουλού. Όπως λένε: “Αν δεν μπορείτε να το διορθώσετε με κολλητική ταινία, τότε απλά δεν χρησιμοποιείτε αρκετά.”

Γιατί το φαγητό του αεροπλάνου έχει διαφορετική γεύση (είναι επιστήμη!)

Το φαγητό σε ένα αεροπλάνο δεν ήταν πάντα άχαρο. Νομίζουμε. Αισθάνομαι πολύ καιρό πριν ότι τα ζεστά γεύματα ήταν εγγύηση… Τώρα, το φαγητό στον αέρα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μεταξύ δύο πτερυγίων, με τους επιβάτες να αναρωτιούνται: Τι να παραγγείλω; Να μπω στον κόπο να παραγγείλω; Να φέρω μόνο φαγητό στο αεροπλάνο; Και γιατί όλα έχουν γεύση; Ευτυχώς, έχουμε απαντήσεις σε όλα.

Γιατί το φαγητό του αεροπλάνου έχει διαφορετική γεύση

Για να ξεκινήσετε: Η υγρασία της καμπίνας είναι συνήθως χαμηλή σε ένα αεροπλάνο – μεταξύ 10 και 20 τοις εκατό – η οποία μπορεί να στεγνώσει τη μύτη σας και να επηρεάσει την όσφρησή σας. Ο ανακυκλωμένος αέρας σε συνδυασμό με τον κλιματισμό κάνει τα τρόφιμα να στεγνώνουν γρήγορα, γεγονός που εξηγεί γιατί τα περισσότερα γεύματα είναι βαριά στη σάλτσα. Και μια μελέτη του 2015 από το Cornell University Food and Brand Lab διαπίστωσε ότι οι δονήσεις του αεροπλάνου διεγείρουν ένα νεύρο στο μέσο αυτί, το οποίο μπέρδεψε με τις αντιλήψεις των συμμετεχόντων για τη γεύση: οι αλμυρές γεύσεις ήταν αυξημένες και οι γλυκές γεύσεις ήταν λιγότερο γλυκές. Το ότι η ζυγαριά έγειρε προς το αλμυρό δεν προκαλεί έκπληξη: το Umami, η πέμπτη αίσθηση γεύσης, έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι είναι το μυστικό όπλο ενός σεφ αεροπορικής εταιρείας.

Ο Robin Dando, Ph.D., ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε ότι η δοκιμή είναι πολύ περισσότερο από το να βάζεις φαγητό στο στόμα σου: «Όταν αντιλαμβανόμαστε μια γεύση, δεν αντιλαμβανόμαστε μόνο τα συστατικά. Λαμβάνουμε εισροές από όλες τις αισθήσεις μας, οι οποίες συνθέτουν μια εικόνα της γεύσης στο σύνολό της στον εγκέφαλό μας», λέει ο Dando. «Η μελέτη μας έδειξε τη σημασία του ακουστικού περιβάλλοντος στον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε τα φαγητά μας – σε περιβάλλοντα με δυνατό θόρυβο, για παράδειγμα, όλη η σκληρή δουλειά που κάνει ένας σεφ για να εξισορροπήσει τις περίπλοκες γεύσεις έχει αναιρεθεί».

Στο δρόμο, ο Dando λέει ότι οι σεφ των αεροπορικών εταιρειών θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν την ανισορροπία δοκιμάζοντας το φαγητό τους φορώντας ακουστικά και παίζοντας τον ίδιο θόρυβο του αεροσκάφους. Ακούγεται σαν διασκεδαστικό, σωστά; Στοίχημα ότι θα τους αρέσει. Μέχρι τότε, ενεργοποιήστε αυτά τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου, μείνετε ενυδατωμένοι και τηρήστε το μάντρα «πιο υγρό, τόσο καλύτερο» για το φαγητό στο σκάφος.

Υπάρχει ένα μυστικό για την παραγγελία γευμάτων…

Όσο περισσότερο μένουν τα γεύματα στο καλάθι φαγητού, τόσο λιγότερο «φρέσκα» και ζεστά θα είναι—καμία θέρμανση ή ταχύτητα που κυλά στους διαδρόμους δεν μπορεί να βοηθήσει. Εάν είστε ικανοποιημένοι να ακολουθήσετε τη διαδρομή του γεύματος στο πλοίο, προσθέστε επιπλέον πέντε λεπτά στην κράτησή σας και ζητήστε μια ειδική επιλογή γεύματος: σκεφτείτε χορτοφαγικά, χαμηλά λιπαρά ή ακόμα και kosher. Αυτό διασφαλίζει ότι θα παραλάβετε το γεύμα σας πριν από άλλους και καθιστά πιο πιθανό ότι θα είναι φρέσκο(α).

…Και υπάρχει φαγητό για αεροπλάνο που (στην πραγματικότητα) θα θέλετε να δοκιμάσετε

Το να δειπνήσεις 35.000 πόδια στον αέρα σίγουρα δεν είναι αυτό που ήταν, αλλά δεν είναι και αυτό που θα μπορούσε να είναι. Πέρα από τα όνειρα, ορισμένα γεύματα αεροπορικών εταιρειών όχι μόνο είναι νόστιμα, αλλά είναι στην πραγματικότητα—τολμάμε να το πούμε;— Από το απογευματινό τσάι στο Upper Class της Virgin Atlantic μέχρι το φιλιππινέζικο μοσχαρίσιο καρε-καρέ (στιφάδο βοδιού με πατσά και χοιρινό μπούτι σιγοβρασμένο σε σάλτσα κάσιους με σπαράγγια, ψητές πατάτες και καρότα) στην First Class της Hawaiian Airlines, θα πετάτε ψηλά με περισσότερους από έναν τρόπους. Αλλά για όσους από εμάς δεν μπορούμε να βρεθούμε για ναύλους πρώτης ή business class, μην φοβάστε: Είτε πρόκειται για τσίλι από τον τρεις φορές βραβευμένο με τον James Beard σεφ Tom Douglas στην Alaska Airlines, βιεννέζικο σνίτσελ στην Austrian Airlines, είτε για σαλάτα με κοτόπουλο Cobb. American Airlines, υπάρχουν και εξαιρετικές επιλογές οικονομίας εκεί έξω.

Φάτε αυτό, όχι εκείνο

Εάν θέλετε να παραλείψετε εντελώς τις παραγγελίες στο πλοίο, βάλτε φαγητά που θα διατηρήσουν τη γεύση τους, θα έχουν καλή γεύση σε θερμοκρασία δωματίου και θα αντέχουν στις σκληρές, ξηρές συνθήκες αέρα. Για τα κύρια γεύματα, δοκιμάστε φακές, δημητριακά ριγμένα σε βινεγκρέτ (κριθάρι, φάρρο και ρύζι θα διατηρήσουν τη σταθερότητά τους) ή ζυμαρικά με ελαιόλαδο και τυρί. Όπως πάντα, αναζητήστε τροφές που καταλαμβάνουν υψηλή θέση σε umami και θα ενισχυθούν πραγματικά από αυτό το ενοχλητικό βουητό της αεροπορικής εταιρείας: καρότα, τυρί παρμεζάνα, σάλτσα σόγιας και ντομάτες είναι όλα εκεί πάνω. Δεν είναι περίεργο που αυτά τα Bloody Marys κατά την πτήση έχουν τόσο ωραία γεύση.

Εκκενώθηκε αεροπλάνο United στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ μετά από πυρκαγιά κινητήρα, Διαμεσολαβητής: Νοέμβριος 2012, Παρέλαση της Ημέρας των Ευχαριστιών του Macy 2020: Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς να παρακολουθήσετε, γιατί οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν ταινία για να διορθώσουν τα αεροπλάνα τους, γιατί το φαγητό του αεροπλάνου έχει διαφορετική γεύση (είναι επιστήμη!)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *